5 tips voor schrijf inspiratie

5 tips voor schrijf inspiratie

Als schrijver of blogger zit je hoofd soms vol ideeën en lijken de woorden uit je hoofd te rollen. Helaas zijn er ook momenten waarop je uren naar een leeg scherm staat zonder dat er iets uitkomt, een writers block. Vandaag geef ik een aantal tips waardoor je hopelijk toch weer een beetje inspiratie krijgt.

Leg je werk neer en ga naar buiten

Als je te lang geforceerd naar je beeldscherm kijkt komt er gewoon niks meer uit. Het is goed om even naar buiten te gaan, wat frisse lucht te krijgen en je hoofd leeg te maken. Ga een wandeling in de natuur maken of loop een rondje door de stad. Misschien krijg je wel inspiratie van de dingen die je tegenkomt.

Lees boeken/blogs van anderen

Wat mij soms helpt om inspiratie te krijgen is het lezen van andermans werk. Door dingen te lezen krijg ik soms vernieuwende ideeën of ik weet wat ik absoluut niet wil doen. Vooral voor blogposts vind ik het soms fijn om blogs te lezen. Soms trekt het overkoepelende onderwerp mij heel erg aan en probeer ik er een eigen draai aan te geven voor mijn eigen artikel.

Praat met mensen

Een praatje maken met iemand kan veel inspiratie geven. Je kunt je uitspreken over je writersblock en om advies vragen, maar juist over totaal iets anders praten kan ook heel helpend zijn. Op die manier ga je buiten de lijnen waarbinnen je dacht en misschien krijg je juist een heel vernieuwend idee.

Free writing

Dit is iets wat ik op school leerde bij het vak taalbeheersing. Bij freewriten schrijf je met de hand en begin je bij een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld vakantie. Je zet een timer, ik zet hem meestal voor 10 minuten, en tot de timer gaat schrijf je aan één stuk door. Het hoeft geen kwalitatieve tekst te zijn, maar het is een manier om alles op papier te krijgen. Het maakt niet uit waar je verhaal heengaat, zolang je maar blijft schijven.

Ontspan

Soms heb je gewoon dagen waarop het niet lukt en dat is okay. Een goede tekst komt niet ineens uit de lucht vallen en inspiratie kun je niet forceren. Als je nog voldoende tijd hebt voor je deadline, dan is het okay om je werk even neer te leggen. Voor een paar uur, maar ook een paar dagen is okay. Ga ontspannen en doe iets waar je blij van wordt. De inspiratie komt vanzelf weer.

Wat doe jij als je een writer block hebt?

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.