7 tips voor reizen met een internationale bus

7 tips voor reizen met een internationale bus

De goedkoopste manier om door Europa te reizen is reizen met de bus. Voor slechts een paar Euro reis je de grens over en voor nog geen €20 boek je een enkeltje Parijs. Zelf reisde ik meerdere keren met de bus naar Londen, Parijs en zelfs de Franse Alpen. Genoeg ‘bus ervaring’ om wat tips te delen zodat ook jouw reis net wat beter wordt. 

1. Neem een warme trui of sjaal mee

Helaas zijn niet alle bussen even warm en zeker wanneer je in de winter met een internationale bus reist kan het best wel koud zijn. Daarom is het een absolute aanrader om een warme trui of sjaal mee te nemen zodat je in ieder geval niet uren in de kou zit.

2. Neem genoeg water mee

Een reisje met de bus kan heel wat tijd kosten. Buiten het feit dat de ‘normale’ reis al lang duurt, kan het verkeer voor extra vertraging zorgen. In de bus zelf is geen catering aanwezig, dus voldoende water is wel een must.

3. Neem genoeg eten mee

Aansluitend bij het bovenste punt, neem ook genoeg eten mee. Zo duurt een enkeltje Parijs al vaak 8 uur en niet elke bus stopt onderweg. Sommige bussen stoppen alleen bij de tussenstations waar mensen uitstappen en instappen, maar dan is er vaak geen faciliteit aanwezig om eten te kopen. Of de tijd is te kort om wat te halen. Juist omdat je nooit zeker weet of je ergens onderweg stopt om even snel wat eten te halen, is het verstandig om altijd wat mee te nemen. Een maaltijd overslaan is gewoon niet verstanding.

4. Zorg dat je kleingeld bij je hebt

Wanneer je mazzel hebt stopt de bus onderweg bij een parkeerplaats waar je ook naar de wc kunt. (Voor noodgeval is er ook een wc in de bus, maar die is niet altijd even schoon.) Op de Franse snelwegen zijn de wc’s gratis (misschien is dit wel ingebrepen in de tol), maar in landen zoals België en Duitsland moet je betalen voor je plaspauze. Er zijn plekken waar je contactloos kunt betalen met je pinpas, maar op veel plekken kan je alleen met muntgeld door de poortjes. Dus ja, muntjes zijn wel heel handig.

5. Oordopjes zijn een must

Zeker wanneer je een volle bus hebt, zijn oordopjes een must. De mensen op de rij voor je die keihard met elkaar praten, de huilende baby drie stoelen naar achter of de lachende pubers op de achterbank. Soms is het gewoon heel fijn om je van alle prikkels af te sluiten en naar je eigen muziek te luisteren.

6. Boek/tablet/tijdschrift mee

Over het algemeen duurt een reis met een internationale bus behoorlijk lang. Daarom is het zeker een aanrader om iets mee te nemen om jezelf te vermaken. Zeker wanneer je niet snel misselijk wordt in een bus, neem lekker een boek/tijdschrift/tablet mee. Op die manier gaat de tijd een stuk sneller dan wanneer je verveeld uit het raam staart. (Tenzij je dat heel leuk vindt natuurlijk!)

7. Powerbank!

Sommige bussen zijn luxe touringcars met stopcontact of usb laatpunt. Helaas zijn er ook bussen waar die ontbreken of waar ze het niet doen. Daarom is het handig om een powerbank mee te nemen, zodat je ook op de plek van bestemming je telefoon nog kunt gebruiken. Best handig als je Google maps nodig hebt om je hotel/hostel/Airbnb te vinden.

 

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. februari 29, 2020 / 11:31

  Allemaal goede tips, maar ik ga nooit meer met een bus naar het buitenland. Toen ik nog jong (lees: 18 jaar) ging ik met de bus naar Lloret de Mar, dit was ontzettend leuk. Het was een lange reis, maar ik had niet zoiets van dat ik dat nooit meer zou doen. Ben een keer met de bus naar Parijs gegaan, ook toen was ik jong en was het prima… Een paar jaar geleden ging ik met de bus naar Londen… Dat was en lang en niet comfortabel, plus we kwamen verrot aan en moesten nog de hele dag slenteren. Nope, voor mij nooit meer.

 2. Felice Veenman
  februari 29, 2020 / 15:50

  zoonlief heeft het vorig jaar gedaan toen hij de Camino wilde lopen ( Spanje ) een ander voordeel van die bussen is, dat ze komen op plekken waa rje met het vliegtuig moeilijk komt en…dat je binnen een dag kan vertrekken

 3. maart 1, 2020 / 10:25

  Bedankt voor de tips! Ik ben vroeger wel eens naar Parijs geweest met de bus maar verder dan dat nog niet.

 4. maart 2, 2020 / 12:28

  Handige tips zeg, ik ben zelf ook fan van Flixbus en ga dan ook geregeld met zo’n bus. Het losgeld is een goede tip, dat vergeet ik nog wel eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.