‘Ik keek de WK-finale met locals in Parijs.’

‘Ik keek de WK-finale met locals in Parijs.’

Afgelopen zondag was de grote dag, de WK-finale. Ik keek de wedstrijd met locals en ’s avonds vierde ik de overwinning. Vandaag zal ik die ervaring delen, met heel veel foto’s 😊

Na een vermoeiende zaterdag hebben we zondag lekker uitgeslapen. Twee vrienden van mijn vriend logeerden bij ons dus we hadden een vol appartement. In Frankrijk is het heel normaal om uitgebreid te lunchen en ontbijt sla je over als je om 11 uur wakker wordt. Zondag begon dus met pizza haha.

Het plan was om de wedstrijd in de fanzone bij de Eiffeltoren te kijken, maar daar werd ‘slechts’ 90.000 man toegelaten. Een uur na opening, drie uur voor de wedstrijd, was die al vol. We besloten naar een kroeg in de buurt te gaan, maar ruim anderhalf uur bleek ook de kroeg vol te staan met trouwe supporters. Mensen stonden letterlijk op straat zonder iets van de grote schermen te kunnen zien.

Op internet zagen we dat het gemeentehuis haar deuren opende voor supporters die niet in de fanzones konden kijken. Na ruim een half uur in de brandende zon voor de deur van het gebouw te hebben gewacht mochten we eindelijk naar binnen.
Wij zaten op de tweede rij dus we hadden super goed zicht op de wedstrijd.


Hoe de wedstrijd verliep hoef ik uiteraard niet te delen, maar het gejuich was oorverdovend. Bij ieder doelpunt van de Fransen werd er uitgebreid gevierd. Het volkslied werd meerdere malen gezongen en het team werd fanatiek aangemoedigd. Het was zo ontzettend bijzonder om dit allemaal mee te maken. Juist doordat ik met locals was voelde ik mij echt een onderdeel van de menigte.


Na de wedstrijd zijn we even naar huis gegaan, om de prijsuitreiking te bekijken en ons op te frissen. Met ruim 400 man in een warme ruimte met weinig frisse lucht is niet heel chill.
We hebben de overwinning gevierd bij vrienden van de ouders van één van de vrienden van mijn vriend. Zij wonen in een prachtig appartement met super mooi uitzicht.  Hier hebben wij wat wijntjes en champagne gedronken.

Tegen een uur of 11 zijn we nog even naar de kroeg gegaan en het was toch wel een beetje een gekkenhuis op straat. Overal juichende mensen die kreten riepen zoals ‘’champions du monde!’’
Mensen hingen uit de ramen van hun auto, sommige auto’s reden rond met juichende mensen op het dak, bijna iedereen had een vlag bij zich en er werd continue getoeterd.


Na een bezoek aan de McDonalds vertrokken wij rond half twee richting huis. Op dat moment waren de straten nog vol en ik vraag me af of het die nacht überhaupt stil is geweest.

Maandag was de huldiging van het Franse elftal. Hier zijn wij niet naar toe gegaan, maar we hebben het wel gevolgd op tv.

Ik kijk terug op een ontzettend bijzondere ervaring. Het is leuk om zoiets mee te maken en vooral als je omringt bent door Fransen die heel blij zijn dat hun team heeft gewonnen.
Nu Frankrijk wereldkampioen is geworden hoop ik stiekem op een wonder dat wij dit in Nederland ook een keer mogen meemaken.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.