Merel (10 jaar geleden): ‘’Ik haat Frankrijk.’’

Merel (10 jaar geleden): ‘’Ik haat Frankrijk.’’

Waar het vandaan kwam weet ik niet, maar als jong meisje had ik een behoorlijke hekel aan Frankrijk. De taal vond ik verschrikkelijk, de mensen leken mij stom en ik wilde absoluut niet op vakantie naar het land van croissantjes, kaas en wijn.
Wanneer mijn ouders opperde om naar Frankrijk te gaan deed ik er alles aan om dat te voorkomen. Ik zag het gewoon niet zitten. Franse mensen vond ik helemaal niks en het eten vond ik vreselijk. Behalve croissantjes en stokbrood, verder dacht ik dat de Fransen alleen maar slakken en kikkerbilletjes aten.

In 2015 werkte ik 9 weken op een camping in Frankrijk, toch voelde het niet heel erg Frans. Mijn werkgevers, collega’s en de campinggasten waren Nederlands. Het was net alsof we op een klein Nederlands eilandje zaten, midden in Frankrijk. Of misschien wel een heel groot eiland want duizenden Nederlanders gaan ieder jaar naar het land van de Alpe d’Huez, de Eiffeltoren en de Franse stranden.
Best grappig eigenlijk, want de meeste Nederlanders zijn niet zo te spreken over de Franse bevolking en de gehele cultuur. Ik was zo’n Nederlander. Je zou rustig kunnen zeggen dat ik een hekel had aan Frankrijk.

Bijna tweeënhalf jaar geleden nam mijn leven een onverwachte wending, ik leerde een Franse jongen kennen en werd smoorverliefd (en dat ben ik nog steeds haha). Langzaam leerde ik steeds meer Fransen kennen, begon ik te wennen aan de cultuur en juichte ik zelfs voor hun voetbalelftal. Ik kwam erachter dat de Franse keuken veel meer is dan kikkerbilletjes en slakken. Er zijn tientallen dingen die ik wel heel erg lekker vind en ja ook dingen die ik liever oversla. Maar hey, ik heb ook een hekel aan hutspot, zuurkool en snert.
Ik leerde dat sommige Fransen echt geen Engels kunnen, dus dat het geen onwil is wanneer ze alleen in het Frans tegen je praten. En wanneer ze door hebben dat mijn Frans heel slecht is, praten ze veel langzamer en met handen en voeten. Juist omdat ze wel een gesprek willen voeren.
Ik ontdekte dat de familie en vrienden van mijn vriend zo ontzettend gastvrij zijn en dat gezelligheid juist een belangrijke waarde is. Terwijl ik altijd dacht dat de gehele Franse bevolking super asociaal zou zijn.

In de afgelopen jaren leerde ik niet alleen veel over de Fransen, maar over de mensheid in het algemeen. Ik krijg nog regelmatig van andere Nederlanders te horen dat ze een hekel aan Fransen hebben. Als ik vraag waarop dat gebaseerd is komt er geen antwoord of de schuld ligt bij die ene Franse persoon die ze een keer tegen kwamen. Op dat moment besloten ze de gehele bevolking af te schrijven. Helaas gebeurt het zo ontzettend vaak dat wij een gehele bevolking afschrijven op basis van een enkele negatieve ervaring. Dat is zo ontzettend jammer. In ieder land vind je mensen die aardig zijn en ook een hele hoop die je liever ontloopt. Geloof mij er zijn ook zat Nederlanders die ik liever niet tegen kom.
Mijn boodschap is dan ook, beoordeel niet een gehele bevolking op één negatieve ervaring. Probeer je open te stellen voor andere culturen, laat het op je af komen en misschien voel je wel een connectie met mensen waarvan je nooit verwacht had iets gemeenschappelijks te delen.

Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. Anja
  september 11, 2018 / 11:43

  Inderdaad worden landen afgerekend door een slechte ervaring. Gelukkig zelf geen last van: heb al in diverse landen gewoond en met veel verschillende culturen kennis gemaakt 😉

 2. september 11, 2018 / 12:03

  Ik houd echt van Frankrijk. Ik kom er graag en wil de taal ook nog eens zo graag leren.

 3. Britt
  september 11, 2018 / 13:53

  Ik sta inderdaad open voor andere culturen maar de Fransen doen het ook bij mij niet goed. Niet het land maar de mensen, omdat ze weigeren Engels te praten..

 4. september 11, 2018 / 14:21

  ik ben juist dol op Frankrijk! De wijn, het eten, het klimaat maar ook de mensen; gemoedelijk, soms wat minder sociaal initiatief, maar eigenlijk altijd vriendelijk en behulpzaam.

 5. september 11, 2018 / 16:12

  Ja zo mee eens! ;-). Ik ben zo iemand die altijd een hekel heeft aan mensen die anderen discrimineren! Mijn broers haten bijvoorbeeld ook fransen en turken en Marokkanen. Maar waarom? Daar geven ze geen antwoord op! (Of een heel flauw antwoord)

 6. september 11, 2018 / 17:02

  Goed dat je je open hebt gezet om toch nog eens op een andere manier naar Frankrijk te kijken. Liefde maakt blind he 😉

 7. september 12, 2018 / 13:32

  Vroeger ging ik met mijn ouders regelmatig naar Frankrijk, het enige lastige vond ik dat ze bijna geen van allen Engels konden. Mijn absolute favoriet is Spanje.

 8. Sofie
  september 12, 2018 / 21:50

  Leuk dat je veranderd bent van gedacht! Het is een heel mooi land en een hele mooie cultuur!

 9. september 15, 2018 / 20:03

  Jammer inderdaad om af te gaan op de mening van anderen. Terwijl ik dit typ zit ik in Frankrijk en ik ben absoluut van dit land gaan houden. Ik zit nu in de Gorges du Verdon, een fantastisch gebied!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.