Waar loop je tegenaan als je een buitenlandse liefde hebt?

Waar loop je tegenaan als je een buitenlandse liefde hebt?

Iets minder dan een jaar geleden heb ik me voor een schoolopdracht verdiept in multiculturele liefdesrelaties. Voornamelijk omdat ik zelf een buitenlandse vriend heb en mij lange tijd afvroeg, heeft een gemengde relatie minder kans van slagen dan wanneer beide partners uit hetzelfde land komen. Ik zocht het antwoord op deze vraag door gemengde stellen te interviewen over hun relatie, ik ging in gesprek met een sociologie leraar en een relatietherapeut. Het leek mij heel leuk om de resultaten met jullie te delen.  

Taal

Het meest voorkomende probleem binnen een internationale relatie is de taalbarrière. Eén of beide partners spreekt niet zijn of haar moedertaal in communicatie met de partner. Dit kan problematisch zijn op het moment dat iemand moeite heeft met het verwoorden van gevoelens. Simpelweg omdat het moeilijker is je gevoelens te delen in een andere taal.
Het kan niet alleen moeilijk zijn om met je partner te praten, maar ook communiceren met de familie van je geliefde kan lastig zijn. Eén van de mensen die ik sprak heeft een Russische vriendin en wanneer ze met haar familie zijn, spreekt iedereen Russisch. Voor hem is dit heel erg lastig, wat hij verstaat niks wanneer hij met zijn schoonfamilie is. Vooral wanneer de taal heel lastig te leren is, kan dit voor heel wat problemen zorgen.

Cultuur verschillen

Een ander probleem wat kan opspelen zijn cultuurverschillen. Zo is het in het ene land heel normaal om meteen te eten zodra het eten op tafel staat, terwijl de ander wacht tot iedereen zit. De ene partner kan van de ander denken dat hij/zij asociaal is, terwijl het gewoon heel normaal is voor de ander. Cultuur verschillen kunnen een probleem worden, maar het is vooral belangrijk om te beseffen dat iets wat voor jou heel normaal is, een beetje vreemd kan zijn voor de ander en andersom.

Uiteindelijk gaat het allemaal om normen en waarden en de verschillen die je daarin ervaart. De kijk op je normen en waarden komt deels voort uit het land waarin je opgegroeid bent, maar ook deels van het gezin van herkomst en het gebied waarin je woont. Iemand uit de grote stad heeft een hele andere kijk op de wereld dan iemand uit een klein dorp. Dit betekent dat zelfs stellen uit hetzelfde land cultuurverschillen ervaren, net als multiculturele koppels.

Communicatie

Net als in iedere andere relatie is de sleutel tot succes communicatie, de andere persoon accepteren, geven en nemen. Is de kans dat een multiculturele relatie slaagt kleiner dan een relatie waarbij beide partners uit hetzelfde land komen? Nee, absoluut niet.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.