9 x doen om te ontspannen

9 x doen om te ontspannen

Ja hoor, het is weer één van de drukste periodes van het jaar. (én dan is 2020 pas net begonnen). Alle studenten onder ons zullen meteen weten waar het over gaat: het is tentamenweek ☹ Gelukkig heb ik al mijn tentamens van de opleiding gehaald en hoef ik alleen nog maar verslagen in te leveren. Don’t be fooled; dat is net zo stressvol als studeren. Misschien vind ik het zelfs nog erger dan leren voor een toets, simpelweg omdat ik altijd het gevoel heb dat ik niet genoeg gedaan. Ondanks de vele uurtjes die ik in een verslag heb gestoken. Omdat de deadlines steeds dichterbij komen (lees: morgen) heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik doe om even te ontspannen. Wie weet geeft het jou nog goede ideeën.

 1. De natuur in
  Ik vind het fijn om regelmatig met mijn moeder de honden uit te laten. Lekker buiten een frisse neus halen én gezellig kletsen
 2. Yoga
  Twee of drie keer per week sleep ik mezelf naar de sportschool voor een yogales. Soms moet ik echt mezelf bij elkaar rapen om die kant op te gaan, maar achteraf voel ik me zoveel beter.
 3. Een podcast luisteren
  Gewoon ontspannen op de bank of in bed. Even aan iets heel anders denken en toch het idee hebben iets productiefs te doen, want podcasts kunnen heel leerzaam zijn.
 4. Oude foto’s kijken
  Mensen die mij kennen weten dat ik héél veel tijd doorbreng met het bekijken van oude foto’s. Voor mij is dit een manier om even terug te gaan naar alle mooie momenten die ik heb mogen meemaken en dan krijg ik spontaan een grote glimlach op mijn gezicht. Ik ben dankbaar voor al die fijne momenten en ik ontspan volledig als ik daar aan terug denk.
 5. Shoppen
  Retail therapy is a thing! (Kijk vantevoren wel even of je bankrekening dit aan kan.)
 6. Afspreken met een vriendin
  Hoewel je tijdens een drukke periode vaak weinig tijd hebt, is het soms toch fijn om even met een vriend/vriendin af te spreken. Gewoon eventjes ergens anders aan denken of klagen hoe zwaar je het hebt. Natuurlijk kun je je niet veroorloven om uren op pad te gaan, maar even een kop koffie drinken of samen eten (je moet toch lunchen/dineren) kan een hele fijne afleiding zijn.
 7. Een warm bad
  Zeker wanneer het buiten koud is, is dit een hele fijne manier om even tot rust te komen. Laat je telefoon en studieboeken even op je kamer liggen en denk even helemaal nergens aan (of lees een goed boek).
 8. Doe iets wat je leuk vindt
  Wanneer ik bezig ben met schoolprojecten of studeren zet ik altijd een timer op 20 of 30 minuten. Die periode ben ik geconcentreerd bezig met mijn taak en daarna mag ik als beloning iets leuks doen. Soms kies ik er voor om mijn beloningen op te sparen en mag ik na anderhalf uur (als ik echt in een flow zit, lukt dat soms) hard werken een half uur iets doen wat ik leuk vind. Dit kan zijn foto’s maken, met mijn blog bezig of gewoon even uit het raam staren.
 9. Karaoke (maar dan zonder publiek)
  Zet je favoriete Spotify playlist aan en de luidspreker op hard. Gewoon even meezingen en dansen op je favoriete muziek zorgt ervoor dat je weer even helemaal oplaadt. (Persoonlijk vind ik het erg fijn als er geen getuigen zijn van dit moment.)

Wat doe jij om even tot rust te komen in een drukke periode?

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.