Lockdown diary dag 1 |’Ik keek steeds op de klok om te kijken of we al in lockdown zaten’

lockdown in Parijs

”Frankrijk gaat opnieuw in lockdown, ik weet het zeker.” Mijn vriend roept dit al een aantal maanden en helaas is deze week duidelijk geworden dat hij gelijk heeft. Het aantal coronabesmettingen neemt met meer dan 30.000 positief geteste mensen per dag toe en 58% van de IC bedden in Frankrijk is bezet door Covid-19 patiënten. Afgelopen woensdag kondigde de overheid een nationale lockdown aan en iets meer dan 24 uur later ging het land op slot voor minimaal 1 maand. Ook ik zit gedwongen binnen (in Parijs) en heb besloten elke dag een lockdown diary met jullie te delen. Hoe is het om zo lang binnen te zitten en wat houdt mij bezig? Op het moment dat ik dit schrijf heb ik nog geen idee, maar de komende weken ga ik daar achter komen. 

De overheid heeft de bevolking precies één dag gegeven om zich voor te bereiden op de lockdown. Nog voor openingstijd stonden velen in de rij voor de supermarkt om boodschappen in te slaan, de kledingwinkels en kappers waren overvol en ook de terrassen en restaurants trokken behoorlijk wat bezoekers. Nog even een dagje ‘normaal’ leven voordat we allemaal gedwongen binnen zitten voor een lange periode. Op dit moment is het zeker dat de lockdown een maand gaat duren, maar er kan natuurlijk altijd een verlenging komen. Voor de Fransen is het de tweede keer, voor mij de eerste omdat ik begin dit jaar nog in Nederland was.

Laatste dag in vrijheid

Net als een groot deel van de Parijzenaars, ben ik gisteren ook nog even naar buiten gegaan om een frisse neus te halen (voor hoever dat kan met een mondkapje). Boodschappen had ik woensdag al gedaan (net voor de aankondiging van de lockdown), maar ik wilde gewoon nog eventjes de deur uit. Ik haalde een koffie bij de Starbucks en fietste naar de Eiffeltoren, gewoon omdat het kon. De laatste foto’s maken voor mijn freelance opdracht en filmen voor mijn Youtube kanaal. Vanaf nu kan ik alleen beeldmateriaal maken binnen de muren van ons appartement, iets wat de volgers van wegwijsnaarparijs waarschijnlijk niet heel interessant vinden. (Gelukkig heb ik nog redelijk veel foto’s om de komende maand vooruit te kunnen.)
Het voelde heel gek om buiten te zijn en tegelijkertijd zo doodnormaal. Het straatbeeld was iets drukker dan de afgelopen weken, maar rond de Eiffeltoren was het behoorlijk rustig. Voor mij was het in ieder geval een hele gekke gewaarwording en het voelde alsof er iets groots ging gebeuren.

Eiffeltoren
Normaalgesproken is het erg druk op Champ de Mars

Eiffeltoren herfst

Laatste avondmaal

Gisteravond was ik behoorlijk bezig met het feit dat we om middennacht in lockdown zouden gaan. Al zou je eigenlijk kunnen zeggen dat het om 9 uur al begon, omdat op dat moment de avondklok in werking ging. (Die hebben we sinds anderhalve week). Ik keek regelmatig op de klok en besefte dat mijn vrijheid ernstig beperkt zou worden op het moment dat het 9 uur werd. Het voelde bijna als oudjaarsavond, waarop je continu de klok in de gaten houdt tot het moment waarop ‘alles verandert.’ Alleen ben ik op oudjaarsavond enthousiast en klaar voor de nieuwe periode die aanbreekt en dat was nu wel even anders. De lockdown voelt als iets groots, terwijl er eigenlijk niks gaat gebeuren en mijn leefwereld juist een stuk kleiner wordt. Vanaf nu kunnen we niet meer zomaar de straat op om een rondje te wandelen of een terrasje te pakken en dat voelt gek. De ‘laatste avond’ wilde ik graag nog wat speciaals doen, dus we bestelden pizza. Gewoon omdat we nog zonder problemen naar de Domino’s konden lopen.

Dag 1

Mijn goede voornemen is om tijdens de lockdown productief te blijven. De verleiding is groot om vier weken op de bank (of in bed) te Netflixen of de Sims te spelen. Activiteiten die ik prima kan uitvoeren in de avonduren of in het weekend, maar doordeweeks wil ik mijn tijd goed besteden. Mijn doelenlijstje voor de lockdown stelde ik op, vlak na de aankondiging. En nu maar hopen dat het mij lukt ze allemaal te behalen. Dag 1 voelde tot op zekere hoogte als een normale vrijdag. Mijn vriend werkt de laatste weken een aantal dagen per week thuis, dus dat voelt normaal. Vanuit bed begon ik vanochtend met het afwerken van mijn to do-list af en ik kan eerlijk zeggen dat het een stuk sneller ging dan de andere dagen deze week. De to-do list is bijna helemaal af en ik ben de hele dag productief bezig geweest. Het schrijven van nieuwe blogs, ideeën uitwerken, een thuis work-out én een hoofdstuk van mijn Frans cursus. Als ik dit een maand volhou, ga ik al mijn doelen halen 🙂

Kijk hier voor alle lockdown diaries. 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.