Twee pogingen tot oplichting

Oplichter

”Pas op met wat je op internet plaatst, je weet maar nooit wat mensen met jouw foto’s doen.” Mijn vriend is absoluut geen fan van social media en is zich erg bewust van de gevaren. Ik dacht er veel minder over na en tot een paar weken terug stond ik er nooit bij stil dat ook mijn foto(‘s) door wildvreemden gebruikt konden worden om anderen op te lichten. (Misschien een beetje naïef).

”Ja ik wist het!” Zijn de eerste woorden die mijn moeder zei op het moment dat ze mij een aantal weken geleden belde. Een paar minuten eerder had ze een Whatsappbericht ontvangen van een wildvreemd nummer, dat schreef haar dochter te zijn. Niet alleen claimden zij dat ik het was, maar ze gebruikten ook daadwerkelijk één van mijn foto’s.
In het bericht aan mijn moeder stond dat ik mijn telefoon kwijt was en dat dit nummer opgeslagen kon worden als mijn nieuwe telefoonnummer. Gelukkig was mijn moeder zo slim om dat niet te doen en heeft mij direct gebeld. De zogenaamd verdwenen telefoon had ik in mijn handen. Het moment voor mijn vader om in gesprek te gaan met de oplichter aan de andere kant van het gesprek.

Op het moment dat de oplichters doorhadden dat mijn ouders niet in hun vieze spelletjes zouden trappen, werd mijn foto verwijderd en bleven berichten onbeantwoord.

Marktplaats oplichter

Twee weken na de poging om mijn moeder op te lichten, was ik het mikpunt. Tijdens een bezoekje aan Nederland heb ik verschillende spullen op Marktplaats gezet. Zo wilde ik graag mijn grafische rekenmachine verkopen omdat ik die sinds de middelbare school niet meer gebruikt heb.
Midden in de nacht ontving ik een Whatsappberichtje van ene Denise die mijn rekenmachine wilde kopen. Na het eerste bericht ging ze meteen akkoord met de koop en vroeg om mijn rekeningnummer. Nou heb ik eerder gehad dat iemand direct akkoord ging met mijn advertenties en het ook daadwerkelijk een veilige koop was, dus ook op dit moment had ik er nog vertrouwen in.
Het daaropvolgende verzoek om €0,01 cent over te maken om mezelf te ‘identificeren’ deed alle alarmbellen rinkelen, dit zal wel een oplichter zijn. Mijn vraag om haar adres werd genegeerd en ook het verzoek om de betaling via Marktplaats te laten verlopen. Bij nader inzien had ik het telefoonnummer meteen moeten Googelen want op wieheeftmijgebeld.nl staan meerdere meldingen van deze fraudeur.

Alert blijven

Gelukkig hadden mijn ouders en ik snel door dat er een poging werd gedaan om ons op te lichten. De les die we hieruit meenemen is dan ook om altijd alert te blijven, zeker wanneer je berichtjes krijgt van totaal onbekenden.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.