Pas op voor deze bekende scams in Parijs

Eiffeltoren

In de media wordt Parijs regelmatig neergezet als een prachtige romantische stad. Natuurlijk zijn er genoeg positieve dingen te noemen, maar er zijn ook een aantal negatieve aspecten die absoluut genoemd moeten worden. Een van die dingen is de hoeveelheid scams, manieren waarop mensen jouw geld willen afpakken, door je te bedriegen. Ik heb de meest bekende scams op een rijtje gezet. Zodat jij extra alert kunt zijn wanneer zoiets je overkomt.

‘Verdwaalde’ zakkenrollers

Meerdere malen ben ik hetzelfde groepje tienermeiden in de metro tegengekomen, iedere keer op dezelfde lijn, met hetzelfde probleem. Ze willen naar een bepaald metro station, maar zitten heel toevallig in de metro die de andere kant op gaat. Ze doen alsof ze geen Frans spreken en slechts een beperkt aantal woorden. Vriendelijke medereizigers proberen ze duidelijk te maken dat ze de andere kant op moeten en terwijl jij afgeleid bent, halen hun ‘collega’s’ je zakken leeg. Daarom ben ik iedere keer als iemand mij aanspreekt heel erg alert en houd ik mijn hand op de ritssluiting van mijn handtas, zodat niemand iets mee kan nemen.

Armbandjes in Montmartre

Het gebied rond de Sacre Coeur is het ’thuis’ van de mannen met de vriendschapsarmbandjes. Ze komen op je af en doen alsof ze je een hand willen geven. Op het moment dat je je hand uitsteekt, knopen ze een armbandje om je pols, terwijl ze een vriendelijk praatje met je houden. Zelf ben ik in 2009 ‘slachtoffer’ geworden van deze scam toen ik voor het eerst met mijn ouders in Parijs was. (Ik was toen 13). In eerste instantie zeggen ze dat het gewoon een vriendelijk gebaar is, om vervolgens geld te vragen. Wees je ervan bewust en geeft nooit zomaar een hand aan vreemde mensen op straat. En mocht je dit wel overkomen, weet dat jij het recht hebt om gewoon weg te lopen, je hebt tenslotte niks aan ze gevraagd. Wat zij doen, is hartstikke illegaal.

Petitie voor dove dames/opleiding voor jonge meisjes/whatever

Rondom het Louvre en Jardin de Tuilleries staan vaak groepen dames die willen dat je hun ‘petitie’ tekent. De laatste keer dat ze mij aanspraken ging het over opleiding voor jonge meisjes, maar er zijn ook tijden geweest dat ze ‘actie voerden’ voor dove mensen. Wanneer je aangeeft niks te willen betalen vertellen zij je dat je alleen maar een handtekening hoeft te zetten. Zodra je dat gedaan hebt, moet je ineens wel betalen en als je weigert komen er ineens meerdere dames en heren bedreigend om je heen staan. Het is heel simpel om niet in handen van deze dames te vallen, je moet ze gewoon negeren.

Omgevallen bekertjes van daklozen

Helaas zijn er ontzettend veel daklozen in Parijs. Mensen die door verschillende redenen op straat terecht zijn gekomen en mensen die alles proberen om te overleven. Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om te bedelen. Ze zitten op straat en hopen dat voorbijgangers, vooral toeristen, hen geld geven. Natuurlijk heel logisch, maar je moet wel voorzichtig zijn. Het kan gebeuren dat iemand bewust zijn/haar geld bekertje om te gooien, niet op het moment dat jij langsloopt, zodat je denkt dat je het bakje per ongeluk hebt om geschopt. Het is dan de bedoeling dat je hen geld geeft uit schuldgevoel, of het is een manier om je af te leiden. Terwijl jij bezig bent met het verzamelen van de muntjes, rooft iemand anders je tas leeg.

Balletje balletje

Hoe het spelletje precies in elkaar zit weet ik niet, maar dat het één grote oplichting weet ik zeker. Een groep, vaak mannen, daagt toeristen om een spelletje te spelen met een bal en verschillende bakjes. De toeristen moeten gokken onder welk bakje het balletje ligt en kunnen hier zogenaamd erg veel geld mee verdienen. De eerste ronde wint de toerist en vervolgens halen ze de toerist over voor een tweede ronden, met een hogere inzet. Uiteraard is het altijd de toerist die als verliezer uit de bus komt en die een flink geldbedrag verliest. Ik heb één keer gezien dat de ‘game master’ geld verloor, maar dat kwam door een harde windvlaag en de geldbriefjes verdwenen in de Seine.

De ring

De laatste bekende scam is er één die in veel grote steden wordt uitgevoerd. Op straat word je door iemand aangesproken die zogenaamd net een ring heeft gevonden. Degene vraagt vervolgens aan jou of jij een ring bent verloren en wanneer je nee zegt probeert hij/zij je de ring te verkopen. Een tweede optie is dat het gesprek plaatsvind om je af te leiden, terwijl iemand anders je zakken leeghaalt.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel niet al te bang bent geworden, het is echt niet zo dat Parijs een gevaarlijke stad is. Bovendien zijn de meeste scams wereldwijd ‘bekend’ en kun je in elke grote stad slachtoffer worden. Het is vooral belangrijk om alert te zijn op je omgeving en goed op je spullen te letten. 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.