Samenwerken met bedrijven? Dit zijn scammers!

Samenwerken met bedrijven? Dit zijn scammers!

Merellisanne.nl bestaat ongeveer tweeënhalf jaar en in die periode heb ik een aantal toffe samenwerkingen mogen doen met bedrijven. Een fijne manier om een extraatje te verdienen of om producten te ontvangen die ik sowieso al interessant vond. Toch accepteer ik lang niet ieder bod voor een samenwerking, simpelweg omdat het product/bedrijf niet aansluit bij mijn blog/mijn interesses. Ook krijg ik regelmatig spam mailtjes die in eerste instantie op een serieuze samenwerking lijken, maar al heel snel blijkt het om een scam mailtje te gaan. Ik deel een aantal mails die ik recent ontving.

SEO hulp

Minimaal één keer per week ontvang ik een mailtje van zogenaamde bedrijven die mij willen ‘helpen’ om mijn blog te laten groeien. Meestal staat er iets in de context van: wil jij bovenaan staan in Google, ik kan je helpen! (Overigens zijn al deze mailtjes in het Engels). Nou zou ik sowieso niet iemand inhuren om mijn SEO te doen, omdat ik daar gewoon het budget niet voor heb. (En omdat ik het liever allemaal zelf doe.) Mocht ik dit wel willen, dan zou ik nooit reageren op één van de SEO hulp mailtjes die ik krijg. De mailadressen waar ze vandaan komen zijn totaal niet professioneel en de mailtjes zijn overduidelijk spam. Mocht jij ze ook krijgen, pas alsjeblieft op en ga hier niet op in. Als je hulp wilt met je SEO of andere manieren om te groeien met je website, ga dan zelf opzoek naar iemand die je hiermee kan helpen. Doe vantevoren wat onderzoek naar deze persoon en check de reviews. Als er niks te vinden is over het bedrijf/de persoon, zegt dat al genoeg. Ze bieden hulp om online zichtbaarder te worden, dan is het wel gek als ze dat zelf niet zijn.

Samenwerkingen waar je zelf een product moet kopen

Het gebeurt regelmatig dat ik een DM op Instagram krijg om samen te werken met een bedrijf. Als het professioneel over lijkt te komen vraag ik om meer informatie (al vind ik mailcontact een stuk fijner). De meerderheid van de ‘samenwerkingsaanbiedingen’ die ik via Instagram krijg zijn samenwerkingen waarbij ik eerst een product moet kopen (soms met korting) om vervolgens in een affiliate program te komen. Het gebeurt ook wel eens dat ze schrijven dat ik het product gratis krijg, maar de verzendkosten wel moet betalen. Dit soort samenwerkingen zijn automatisch een nee voor mij. Ik ga geen geld betalen om een bedrijf te mogen promoten en vervolgens aan allerlei regels te moeten voldoen. Als ik een product wil kopen om daarover te schrijven (wat ik soms doe), wil ik dit doen op eigen initiatief en omdat ik een product sowieso wilde hebben/uittesten.

Palmpe

Onlangs ontving ik via Instagram een berichtje voor een samenwerking met Palme (nog nooit van gehoord) en ik vroeg om meer informatie. De eerste alarmbel was het feit dat ik zou moeten betalen voor de verzendkosten voor het product wat ik zou ontvangen. Daarnaast had ik na vijf minuten Googlen genoeg slechte reviews gelezen om er 100% zeker van te zijn dat dit een scam is. Het bedrijf bezorgt de producten nooit, schrijft een hoog bedrag van je rekening af en reageert niet meer op berichten van klanten/bloggers.
De gouden tip is om altijd een bedrijf te Googlen als je een aanbod krijgt voor een samenwerking. Vaak zoek ik op de naam van het bedrijf en de woorden scam, blogger collaboration en experience.

The clean sense company

Een aantal weken geleden ontving ik een mailtje van the Clean Sense Company. Ik zou van hen een product krijgen, daar foto’s van maken en €600 ontvangen. De foto’s zouden ze publiceren op hun social media kanalen en website. Nou zullen er zeker bloggers zijn die dit soort samenwerkingen doen en dit soort bedragen kunnen vragen. Mijn blog is echter redelijk klein en dit soort bedragen vraag ik op dit moment niet voor mijn samenwerkingen met bedrijven. Ik vond het dan ook heel bijzonder dat ik zo’n mailtje kreeg. De website en het social media kanaal zagen er geloofwaardig uit. Echter kon ik weinig ervaringen/reviews vinden over het bedrijf. Ik begon dus heel erg te twijfelen of dit nou een echt bericht was of niet. Uiteindelijk kwam ik een Youtube video tegen van een meisje dat deelde dat het inderdaad om een scam ging. In de reacties waren ervaringen te lezen van bloggers/influencers die het product hadden gekocht en de foto’s hadden aangeleverd om vervolgens niks meer te horen.

Blissbody

Ze beloofden mij een gratis sportlegging, 40% korting op de rest van de collectie en een affilatie programma. Alles wat ik moest doen was een legging uitzoeken, de verzendkosten betalen én foto’s plaatsen waarop ik de legging droeg. Eén kijkje op de website (die ik overigens via Google bezoek en nooit via een link in de mail) en ik kreeg meteen een gek gevoel. De collectie was beperkt, de producten erg duur en de foto’s van het team leken stockfoto’s. Ik deed een google revearsed image search met de foto van de ‘oprichter van het bedrijf.’ Die vond ik terug op stockfoto websites met de woorden cute brunette. Het feit dat het een scam is, was op dat moment 100% zeker. Bovendien leverden de zoekwoorden ‘blissbody scam’ nogal veel resultaten op. Ik kwam minstens 20 foto’s tegen van excact hetzelfde mailtje, met elke keer een andere naam van ’the head of PR.’ Ik kan me niet voorstellen dat het bedrijf 20 pr directeuren heeft 😉Bliss Body scam

Tips om niet in een scam te trappen

 • Doe altijd wat achtergrond onderzoek naar het bedrijf. Lees reviews en ervaringen van bloggers die eerder met hen samenwerkten.
 • Kijk op de website/social media kanalen van het bedrijf, ziet dit er professioneel uit
 • Let goed op de emailadressen, zijn dit logische bedrijfs emailadressen of bestaat het vooral uit willekeurige letters en cijfers
 • Volg je onderbuikgevoel, wanneer je een aanbod ontvang voor een samenwerking en je denkt dit is té mooi om waar te zijn of hmm zou dit wel kloppen? Volg dan je gevoel!
Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. november 15, 2020 / 14:31

  Goed dat je dit deelt. Er lopen inderdaad behoorlijk wat boeven rond. Zeker de tip om nooit direct op een link te klikken is echt een om te onthouden. Ook via insta, omdat ik al heel vaak heb gehoord dat Instagrammers op die manier hun account zijn kwijtgeraakt

  • Merel
   Auteur
   november 16, 2020 / 15:23

   Ik had er nog helemaal niet aan gedacht dat je op die manier ook je Instagram account zou kunnen verliezen!
   Belangrijk om elkaar te waarschuwen voor dit soort illegale praktijken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.