Typisch Zwolle: thee van het Konkeltje

Thee konkeltje Zwolle

”Wat ga je het meeste missen als je niet meer in Zwolle woont?” Die vraag heb ik de laatste periode voor mijn verhuizing regelmatig gekregen en het antwoord is simpel: bitterballen en kroketten. Oh en natuurlijk de verse thee van het Konkeltje, maar die kan ik gelukkig meenemen. 

Tot een jaar of drie geleden dronk ik bijna alleen maar citroenthee van de supermarkt. Mijn favoriet: groene thee citroen van de Albert Heijn. Ik stond er niet bij stil dat verse thee eigenlijk veel lekkerder is, milieu vriendelijker én misschien ook nog wel goedkoper.
De eerste verse thee die ik kocht, was bitterkoekjesthee voor mijn Franse schoonmoeder bij een theewinkel in Zwolle. Die was redelijk prijzig, maar mijn schoonmoeder was erg enthousiast en vroeg om een refill. Samen met mijn vriend kwam ik terecht bij het Konkeltje, daar is de thee iets goedkoper en het assortiment is uitgebreider. (Bijna) alle theesmaken die we hier kochten vielen in de smaak en sindsdien moest ik voor ieder reisje naar Parijs een bestelling Zwolse thee meenemen.
Zelfs tijdens mijn familiebezoek aan Amerika zat er een pakje droom van Zwolle in mijn koffer, die ook daar gewaardeerd werd.

Natuurlijk kun je in Parijs ook verse thee komen, maar de prijzen liggen een heel stuk hoger. Waar je bij het konkeltje €3,50 betaalt voor een zakje Earl grey (100gram), betaal je bij Kusmi Tea €14,30 voor 125 gram. Bovendien kun je in Frankrijk geen droom van Zwolle of Peperbus thee bestellen 😉
Inmiddels willen niet alleen mijn schoonouders thee van het konkeltje, maar beginnen ook Franse vrienden te vragen of ik thee mee wil nemen tijdens mijn volgende tripje naar Nederland. (Vorige week was ik in Nederland en we hebben weer flink inkopen gedaan bij het Konkeltje.) Buiten het feit dat de thee onwijs lekker is, is een bezoekje aan de winkel ook altijd een feestje. De keuze is reuze, je kunt alle smaakjes ruiken en de dames van de winkel zijn altijd super vriendelijk, behulpzaam en in voor een gezellig praatje.

Thee Konkeltje Zwolle

Theesmaken

Wij hebben inmiddels een behoorlijk uitgebreide collectie met verse thee en elke avond is het weer een hele keuze om de juiste smaak te kiezen. Of het heel gebruikelijk is in Frankrijk weet ik niet, maar wij drinken elke avond een kop thee, met een stuk chocolade. De thee komt van verschillende winkels, maar het merendeel haalden we bij het Konkeltje.
Mijn favoriete smaken op dit moment zijn: lovely lemon, cassis champagne en droom van Zwolle.

Champagne Cassis

Deze thee is een mix van witte thee en groene thee met verbeneblad, lemongrass, lemon Myrthe, zwarte bessen rode rozenbloesem, zonnenbloembloesem en rode bessen. In de theewinkel werd ons uitgelegd dat het water voor deze thee iets kouder moet zijn dan wanneer het net uit de waterkoker komt. Dit kun je doen door het theewater te mixen met koud water, of het gekookte water even te laten staan voordatje je theeei erin hangt. 60 gram (een zakje) Champagne Cassis thee kost je €2,88 en je kunt er behoorlijk lang mee doen. De thee is niet heel sterk van smaak, maar persoonlijk vind ik dat juist heel fijn. Sterke zwarte thee vind ik bijvoorbeeld verschrikkelijk.

Droom van Zwolle

Droom van Zwolle kocht ik in eerste instantie vanwege de naam. Ik vond het namelijk wel een leuk ‘Zwols souvenirtje’, inmiddels is dit één van de thee’s die ik behoorlijk vaak drink. Je zou het bijna bijzonder kunnen noemen, want normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van zwarte thee en gaat mijn voorkeur uit naar groen. Droom van Zwolle is gelukkig geen super sterke zwarte thee waardoor (zélfs) ik echt kan genieten van een kopje dampende thee. De zwarte thee bevat saffloerbloesem, korenbloembloesem, aroma en zonnebloembloesem. Voor een zakje thee (100gr) betaal je €3,57.

Lovely Lemon

‘Vroeger’ dronk ik  (bijna) alleen maar groene thee citroen. Ik vond de smaak verfrissend en bij thee dacht ik automatisch aan deze smaak. Het gebeurde sporadisch dat ik in de winter een kopje caramel thee dronk, maar dat kwam weinig voor. Net voordat ik naar Frankrijk verhuisde heb ik nog een aantal zakjes thee ingeslagen bij het Konkeltje en ik kon het niet laten om een zakje lovely lemon the proberen. Ik ben super enthousiast over deze smaak en mijn moeder ook. Nadat ze deze thee dronk is ze volledig aangestoken door mijn liefde voor verse thee. ”’Dit smaakt echt veel lekkerder dan een theezakje uit de supermarkt.” Inmiddels groeit ook de theecollectie van mijn ouders en neem ik mijn moeder voortaan mee als ik een bezoekje breng aan Zwolle.
Lovely lemon is wederom een Zwarte thee, maar niet te sterk van smaak. In de zomer heb ik de thee een aantal keer gebruikt om ice tea van te maken en ook dat was een succes. Een zakje van 100 gram kost je €3,50.

Keuze genoeg

Nieuwe smaken proberen

Tijdens mijn laatste bezoekje aan het Konketje (vorige week) hebben we (mijn moeder, vriend en schoonmoeder waren mee) weer een aantal nieuwe smaakjes uitgekozen. Ik ben heel erg benieuwd of deze net zo lekker zijn als de andere thee’s die we al kennen. We zijn in ieder geval goed voorbereid om de winter door te komen.
Wil jij nou ook thee bestellen van het Konkeltje, maar ben je niet in staat om naar de winkel te komen, dan kun je ook een online bestelling plaatsen. En mocht je hier nou thee bestellen, dan ben ik heel benieuwd om te horen wat jouw favoriete smaak is.

Konkeltje Zwolle
Mocht je in Zwolle zijn, dan vind je de winkel op Dijkstraat 3

*Dit artikel is GEEN samenwerking en bevat producten die ik zelf heb betaald 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.