10 x doen op Kos

Fiets Kos

De zomer komt steeds dichterbij en misschien heb je zelfs al een vakantie gekoekt. En als je dat nog niet gedaan hebt, wordt het wel eens tijd om te bedenken waar je heen wilt. Om je een handje te helpen heb ik een lijstje gemaakt met 10 dingen die je echt moet zien/doen op het Griekse eiland Kos. Twee jaar geleden zijn mijn vriend en ik een week op het eiland geweest.


1. Asclepeion

Asclepieion

In de oude Griekse tijd was Asclepeion een tempel voor genezing, fysieke of mentale genezing. Eén van de mensen die hier gewerkt heeft is Hippocrates. Hij wordt gezien als één van de meest opvallende personen in de geschiedenis van medicijnen. Hij staat ook bekend als de vader van de medicatie. Asclepeion wordt daarom ook gezien als het eerste ‘ziekenhuis’ ter wereld.
De plek is nog in redelijk goede staat en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Een ticket kost €8 per persoon en je kunt er ook voor kiezen om een combinatieticket voor €15 te kopen waarmee je ook het museum in Kos stad, de ruïnes in Kos en de Casa Romana kunt bezoeken.

2. Plaka forest

Eén van de meest bijzondere plekken waar wij zijn geweest is Plaka forest, een mooi bos met in het midden een gebied waar tientallen pauwen loslopen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel pauwen bij elkaar gezien. Daarnaast was ik me er niet bewust van dat die beesten ‘gewoon’ kunnen vliegen, totdat ik een boom vol pauwen zag. Plaka forest is een fijne plek om te bezoeken als je een huurauto hebt en het is ook nog eens gratis. Pas wel op dat je niet over één van de velen pauwen of katten heenrijd, die daar wonen.


3. Agios Stefanos Beach

Agios Stefanos Beach

Mijn persoonlijke favoriet is dit strand omdat het een zandstrand is met azuurblauwe zee. Vanaf het strand heb je zicht op een klein eilandje met een blauw-wit kerkje erop. Vanaf het strand kun je naar het eiland zwemmen en de kapel bezoeken.
Aan de zijkant van het strand staan de ruïnes van een oude kapel, dus deze plek heeft een archeologische vindplaats én een mooi strand.

4. Paleo Pyli

Paleo Pyli

De ruïnes van een oud verlaten bergdorp in de bergen van het eiland. Het is best een stuk rijden naar het begin van het dorp, maar ook de route is de moeite waard. Vanaf het begin van de route moet je een stuk klimmen om de oude huizen en kerken te zien. Onderweg word je begroet door de berggeiten die inmiddels in het dorpje wonen. Bovenop de berg staat een klein restaurantje waar je fantastisch kunt eten. Mijn vriend en ik vonden dit allebei het lekkerste eten wat we de hele vakantie hebben gehad. De fetta is super vers en de tzatziki is simpelweg geweldig. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over het eiland.

5. Blue chapels

Greek blue chapel

De typisch Griekse blauw-witte kerkjes vindt je overal op het eiland. Ze zijn prachtig en als het lukt is het zeker de moeite waard om er één vanbinnen te bekijken.

6. Casa Romana

Casa Romana

In 1933, toen Kos onder de Italiaanse macht viel, besloot men de ruïnes van de Casa Romana te herbouwen op het fundament wat er nog was. De restoratie duurde 7 jaar. Als je het gebouw binneloopt heb je het gevoel rechtstreeks de geschiedenis in te stappen. Het is bijzonder om te zien hoe ze een ‘nieuw’ gebouw op de oude fundatie gebouwd hebben. Uiteraard hebben ze hun best gedaan om het zoveel mogelijk in originele staat op te bouwen.

7. Boot tour

Boat tour Greece

We wilden graag een boot tour en besloten uiteindelijk mee te gaan op de drie eilanden tour. Helaas heeft de verkoper van het reisbureau de trip mooier gemaakt dan de realiteit. Ondanks dat hebben we een heerlijke dag gehad. Het was fijn om op zee te zijn en ik had het geluk om een zeeschildpad te zien. Onderweg stopten we op twee verschillende eilanden en voor de kust van een derde. Daar hadden we de mogelijkheid om in de zee te springen en te snorkelen. Vooral het zwemmen vond ik onwijs tof.

 

8. Zonsondergang op het strand

Sunset Greece

We hadden 3 restaurants aan het strand, op loopafstand vanaf ons hotel. Op de laatste avond besloten we iets eerder naar het restaurant te gaan zodat we de zonsondergang konden bekijken. Het is zo onwijs prachtig om alle oranje tinten in de lucht te zien.

9. Archeological sites in Kos stad

Acheological site Kos

Kos stad is de hoofdstad van het eiland en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Er zijn veel archeologische opgravingen die je gratis kunt bezoeken. Een oud theater, de ruïnes van een kasteel in de haven en de book van Hippocrates. Om eerlijk te zijn stelde het kasteel niet zoveel voor, maar de rest was bijzonder om te zien.

10. Kos stad

Kos city

Naast de archeologische opgraving is ook het centrum van Kos stad de moeite waard om te bezoeken. Schattige smalle straatjes met leuke winkeltjes en restaurantjes. Ik hou er van om door de straatjes te slenteren en zien waar we uitkomen. De gebouwen zijn prachtig en ik had echt een vakantiegevoel op het moment dat we daar waren.

Wil je meer reisgerelateerde blogs lezen? Kijk dan op deze pagina.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.