14 juli in Parijs, 2020

vuurwerk Eiffeltoren

”De vuurwerkshow op de Eiffeltoren voor 14 juli, is het mooiste vuurwerk wat ik ooit heb gezien.” Voor mij één van de hoogtepunten van het jaar en iets waar ik iedere zomer naar uitkijk. De afgelopen maanden/weken was het steeds onduidelijk of de show dit jaar door zou gaan. Vorige week maakte de gemeente Parijs bekend dat de show doorging, maar zonder publiek. Dus zaten we thuis, op de bank.

14 juli is een belangrijke feestdag in Frankrijk. De dag waarop men de Bastille bestorming in 1789 herdenkt. Het begin van de Franse revolutie. Sinds 1790 wordt dit ieder jaar gevierd op Champ de Mars, wat in die tijd nog buiten de stad lag. De gemeente Parijs kon het niet laten om ook dit jaar het feest te vieren, maar dan toch een klein beetje anders.
De parade op de Champs-Elysée vond alleen plaats op Place de la Concorde, met een handje vol publiek, alleen VIPS zoals de president van Frankrijk. De rest van de Parijzenaren (en de Fransen ver buiten de stad) konden de parade volgen op live televisie.

Anders dan ‘normaal’

Een van mijn favoriete momenten in Parijs is de jaarlijkse vuurwerkshow op Champ de Mars. Een half uur lang kijken naar prachtig vuurwerk, met muziek én de Eiffeltoren als belangrijkste decorstuk. Ieder jaar ben ik weer onder de indruk van de show en voelt het als een magisch momentje. Op de Champ de Mars, tussen honderdduizenden mensen, besef ik me altijd weer hoe bijzonder het is dat ik deel mag uitmaken van deze stad. Dat ik de kans krijg om de Franse cultuur van zo dichtbij mee te maken en dat vind ik heel speciaal.
Dat het dit jaar een andere 14 juli dan normaal zou zijn, wist ik vanaf begin februari. Als ik mijn opleiding zou behalen, zou ik op 15 juli in Zwolle moeten zijn voor de diploma-uitreiking. We overwogen om de 15e heel vroeg in de ochtend naar Nederland te rijden, zodat we de 14e hier konden zijn. De keuze hadden we nog niet gemaakt, toen het bericht kwam van de verplaatsing van de diploma uitreiking. Corona had/heeft de wereld in haar macht. Een keuze maken voor 14 juli hoefde niet meer, de vraag was of ik überhaupt naar Frankrijk zou kunnen.
Dat is gelukt, maar de vuurwerkshow op de Eiffeltoren, die zal dit jaar wel afgelast worden?

Vuurwerk op de Eiffeltoren

Afgelopen week deelde de gemeente Parijs op haar Facebookpagina dat de show door zou gaan, zonder publiek. Het gehele gebied rondom de Champ de Mars zou afgezet worden. Iedereen werd geadviseerd om thuis te blijven en de tv aan te zetten om te genieten van de vuurwerkshow. Persoonlijk was ik ontzettend verbaasd, waarom honderdduizenden Euro’s uitgeven aan vuurwerk dat bijna niemand kan bewonderen.

Thuiszitten op 14 juli

14 juli 2020 is voorbij gegaan alsof het een normale dag was. Het grootste verschil is dat mijn vriend een dag vrij was van werk en we gingen lunchen bij zijn ouders. Om half 11 de tv aan voor de live uitzending van de vuurwerkshow, zittend op de bank met een kopje thee. Het zien van de show maakte mij een beetje verdrietig. Alsof het een realisatiemomentje was, van alle dingen die anders lopen vanwege corona. En vooral de impact die het heeft op de hele wereld.
Wat voelde het gek op vanaf het balkon het vuurwerk te horen  knallen en te ruiken, maar niks te kunnen zien. ‘Verplicht’ voor de tv en niet op de Champ de Mars.
Duizenden mensen kozen ervoor om toch de straat op te gaan, om vanaf een brug of de straat, toch nog iets te zien van het vuurwerk. Wat ons betreft niet een hele slimme zet, omdat je zo alsnog midden in een mensenmassa staat. De plekken rondom de Eiffeltoren zijn juist afgesloten om dat te voorkomen.

14 juli 2020 voelde absoluut niet als een feestdag, nu maar hopen dat we volgend jaar weer massaal kunnen genieten van dit soort evenementen.

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.