Karen verhuisde van New York City naar Nederland: ”Ik heb meteen een fiets gekocht!”

Karen verhuisde van New York City naar Nederland: ”Ik heb meteen een fiets gekocht!”

Veel mensen verhuizen naar het buitenland. Sommige blijven een paar maanden, voor een semester aan een buitenlandse universiteit, anderen wonen een paar jaar in een ander land voor hun werk en er zijn ook mensen die permanent emigreren om bij hun geliefde te kunnen zijn. Ik heb verschillende mensen geïnterviewd die ervoor kozen alles in hun thuisland achter te laten en opnieuw te beginnen in het buitenland. Vandaag vertel ik het verhaal van de Amerikaanse Karen, die samen met haar man vanuit New York City naar Nederland verhuisde omdat haar man hier een baan vond.

Karen ontmoette haar man in Amerika, waar ze allebei onderdeel waren van een groep activisten tijdens hun studie. ”We spraken nooit echt met elkaar, maar raakten aan praat na een bijeenkomst. We kwamen erachter dat we allebei naar Italië zouden gaan (hij voor werk, zij voor vakantie) en spraken af elkaar daar te ontmoeten.” De twee hielden zich aan de afspraak en hadden een geweldige tijd samen, in Noord-Italië. ”Toen hij vroeg of hij me mocht zoenen, zei ik ja. Uiteindelijk hadden we onze eerste date in een knus restaurantje in Bologna.”

Verhuizen naar Nederland

Na hun reis in Italië gingen de twee terug naar Amerika, waar ze besoten hun relatie voort te zetten. ”Mijn man kreeg een baan in Amsterdam aangeboden en vroeg of ik met hem mee wilde. We vonden het allebei best spannend, maar besloten samen emigreren een kans te geven. Hij heeft me nooit gedwongen en ik stond open voor een nieuw avontuur in het buitenland.” De twee waren anderhalf jaar samen voordat ze in 2014 samen de grote oceaan overstaken.

Karen

Amerika achterlaten

De verhuizing naar Europa was niet de eerste keer dat Karen en haar man voor lange tijd naar het buitenland vertrokken. ”We hebben allebei in het buitenland gestudeerd en hij heeft ook tijdelijk in een ander land gewerkt. Toch voelde het deze keer anders. Misschien was het het feit dat er een kans was dat ik voorlopig niet meer twrug zou komen. Toch voelde de gehele emigratie niet echt, totdat we in ons tijdelijke appartement in Amsterdam aankwamen en ik mijn kat de omgeving liet verkennen. In het begin voelde alles heel gek en anders, maar we waren allebei erg enthousiast over dit nieuwe hoofdstuk in ons leven.” Eén van de eerste dingen die Karen deed op het moment dat ze in Nederland aankwam was het kopen van een fiets. Ze vond fietsen altijd al leuk en is erg blij dat het zo makkelijk is om te fietsen in haar nieuwe thuisland.

Nederlands leren

Volgens Karen is het heel erg belangrijk om de locale taal te leren en daarom begon ze in Amerika al met het leren van de Nederlandse taal. ”Ik begon met Nederlands leren door het gebruik van verschillende software en het was behoorlijk lastig om de g goed uit te spreken. Mijn eerste baan in Nederland was voor een Nederlands bedrijf dus het was van groot belang dat ik de taal snel leerde. Achteraf ben ik hier heel erg blij mee.” Inmiddels kan Karen Nederlands lezen en ondanks het feit dat ze Nederlandse lessen volgt op B1 niveau kan ze Scheveningen zo goed uitspreken dat de locals onder de indruk zijn.

Cultuur verschillen

Karen merkt dat er behoorlijk wat cultuurverschillen zijn tussen Nederland en Amerika. ”Klantenserivce is één van die dingen. Ik heb echt mijn verwachtingen moeten aanpassen op het gebied van klantenservice en wanneer er iets mis gaat. In Amerika heeft de klant altijd gelijk en in Nederland is dat lang niet altijd zo. Ik heb mijn standaard absoluut moeten verlagen en het is nog steeds frustreren wanneer je moet bellen om iets waar je voor betaald hebt te laten maken.”

De toekomst

Karen en haar man zijn allebei dol op Nederland en willen hier graag blijven. ”Zo’n anderhalf jaar geleden moest ik een tijdje terug naar Amerika omdat ik problemen had met mijn visum. Uiteindelijk zijn we toch terug gekomen naar Nederland omdat we het zo’n fijn land vinden. In de toekomst hoop ik zelfs een Nederlandse nationaliteit te krijgen.”

Karen’s advies voor meiden in dezelfde situatie:

”Ik raad je aan om altijd bewust te zijn van wat je zelf wilt en te kijken wat jouw mogelijkheden zijn in het buitenland. Verhuizen naar het buitenland klinkt misschien heel romantisch, maar het kan ook best lastig zijn en soms kun je je heel erg geïsoleerd voelen. Vooral wanneer je geen werk kunt vinden in je eigen vakgebied omdat je de taal niet spreekt en niet de juiste kwalificaties hebt voor dat land. Het klinkt leuk om helemaal opnieuw te beginnen, maar geld en het gevoel dat je niet helemaal kunt settelen kunnen voor problemen in je relatie zorgen. (ik heb het in mijn omgeving zien gebeuren bij mensen die voor hun partner verhuisden.) Wees realistisch over jouw kansen om een nieuw leven op te bouwen in een nieuw land en probeer zo snel mogelijk nieuwe vrienden te maken. Zij kunnen zo ontzettend veel betekenen!”

Wil je meer lezen over cultuur verschillen tussen Amerika en Nederland? Lees dan dit artikel op Karen’s blog.

Kijk hier voor meer interviews op mijn blog.

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.