Lockdown diary 5| Alle niet belangrijke artikelen mogen winkels niet meer verkopen

lockdown diary

We zitten inmiddels vijf dagen in lockdown en in deze periode ben ik zo’n drie kwartier buiten geweest, tja niet heel veel dus. Wat ik van social media en mijn vriend begrijp is dat de tweede lockdown een stuk minder streng is dan de eerste. De regels zijn wat versoepeld, maar om eerlijk te zijn, snap ik er vrij weinig van.

De kernregels voor de lockdown heeft de Franse overheid duidelijk aangekondigd en deze zijn ook terug te vinden op de website van de overheid. Een aantal van de regels heeft nogal voor discussie gezorgd of maakt mij een beetje nerveus. Daarom wil ik vandaaf een aantal regels met jullie bespreken en mijn gedachtes hierover delen.

– Als je thuis kan werken, werk je thuis, alleen als het echt niet anders kan ga je naar kantoor/je werkplek

Deze regel snap ik volledig en dit is ook iets wat de Nederlandse overheid heeft aangekondigd. Door minder mensen naar kantoor te laten gaan, zal de verspreiding van het virus minder snel gaan. Dat bepaalde mensen wel naar hun werk moeten gaan is niet meer dan logisch. Een bakker kan moeilijk stokbroden maken in zijn eigen keuken en ook voor artsen is het heel belangrijk om gewoon te kunnen werken. Sommige grote bedrijven, waar het echt om kantoorbanen gaan die ook prima vanuit huis kunnen, proberen echter de regels te omzijlen en hun personeel alsnog naar kantoor te sturen. Erg bijzonder.

– Je mag elke dag de deur uit, voor maximaal één uur om een frissen neus te halen of boodschappen te doen. Tijdens je wandeling of workout buiten de deur mag je niet verder dan 1 kilometer van huis. Voor boodschappen of belangrijke aankopen mag dit wel.

Ik snap dat deze regel behoorlijk essentieel is voor de lockdown, maar ik vind het wel lastig. Niet verder dan 1 kilometer van huis tijdens een wandeling vind ik best heftig en het maakt me ook een beetje zenuwachtig. Hoever kan ik gaan en wat als ik net 10 meter over de ‘grens’ ben en wordt aangehouden? Met de Franse politie wil je sowieso geen ruzie hebben, dus ja, dit vind ik best spannend.
Eind deze week heb ik een afspraak om mijn telefoon te laten repareren, 1,4 kilometer bij huis vandaan. Ik denk dat dit valt onder de belangrijke aankopen/afspraak omdat ik mijn telefoon nodig heb om te kunnen werken. Toch ben ik bang dat ik hiervoor in de problemen kom en kan me nu al druk maken om hoe ik dit ga uitleggen aan de politie als ik word aangehouden. (Gebaseerd op mijn ervaring afgelopen zondag, denk ik dat de kans om überhaupt aangehouden te worden best klein is, maar toch.)

– Alle niet essentiële winkels moeten dicht, de rest mag open blijven

Dit is dus een heel lastig punt, want wat is nu wel een essentiële winkel en wat niet. Dat supermarkten en apotheken open blijven is vanzelfsprekend, de rest vind ik een beetje lastig te beoordelen. Bovendien zijn er vandaag nogal wat, in mijn ogen, gekke regels bij gekomen. Electronica winkels zoals Darty en Fnac mogen open blijven omdat men hier producten kan kopen die nodig zijn voor thuiswerken. Bovendien kun je hier ook terecht voor keuken apparatuur of wasmachines. Als de vaatwasser stuk gaat tijdens de lockdown, kan ik me goed voorstellen dat je heel graag een nieuwe wilt.
Fnac verkoopt naast electronica ook een groot assortiment aan speelgoed en boeken, iets wat de afgelopen dagen nogal wat discussie heeft opgeroepen. Kleine boekwinkels moeten hun deuren sluiten omdat ze onder de niet essentiële winkels vallen. Veel Fransen vonden het oneerlijk dat de ‘grote jongens’ nog wel hun boeken mochten verkopen en de kleine ondernemers hieronder lijden. Het resultaat: winkels zoals Fnac, maar ook supermarkten mogen geen non-essentiële producten meer verkopen. Dat betekent dat ik tijdens mijn bezoekje aan de Monoprix (waar ze levensmiddelen verkopen, maar ook kleding, inerieur accesoires, speelgoed, boeken, make-up en andere niet-essentiële producten verkopen), geen boeken meer kan meenemen. En dat terwijl ik letterlijk over de boekenafdeling loop om bij de levensmiddelen in de kelder te komen. Kortom: voor alle non-essentials zijn we aangewezen op het internet en de enige die hier echt profijt van heeft is meneer Bezos van Amazon.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.