Marina verhuisde naar België voor haar vriend: ‘Het leven hier, is een stuk rustiger dan in Rusland’

Marina verhuisde naar België voor haar vriend: ‘Het leven hier, is een stuk rustiger dan in Rusland’

Tegenwoordig verhuizen veel mensen voor korte of lange tijd naar het buitenland. Sommigen blijven een paar maanden voor een minor aan een buitenlandse universiteit, anderen gaan tijdenlijk naar een ander land voor hun werk en er zijn mensen die emigreren voor de liefde. Ik sprak met een aantal van deze mensen en deel hun verhalen. Deze week het verhaal van de 24-jarige Marina, die vanuit Rusland naar Leuven verhuisde, om bij haar Belgische vriend te kunnen zijn.

In eerste instantie kwam Marina naar België voor één semester aan de Universiteit van Leuven. Pas in de laatste week van haar Erasmus semester ontmoette ze de jongen voor we ze anderhalf jaar later zou emigreren. ”We hebben elkaar ontmoet tijdens een feestje in de bar Seven Oaks.” De twee werden smoorverliefd op elkaar en besloten samen verder te gaan, ondanks de grote afstand tussen België en Rusland. ”We hebben anderhalf jaar een langeafstandsrelatie gehad voordat ik in augustus 2016 besloot te emigreren naar België. Ik wilde sowieso mijn studie in het buitenland afmaken en op deze maniet kon ik het allebei doen. Mijn studie voortzetten en samenwonen met mijn vriend.”

Nederlands leren

Op het moment dat Marina haar thuisland verliet, in 2016, voelde ze zich een beetje vreemd, maar vooral heel erg blij. ”Ik focuste me vooral op het feit dat ik mijn vriend weer zou zien en ik had zin in een nieuw avontuur. Eigenlijk besefte ik helemaal niet dat ik niet meer terug zou keren naar Rusland om daar te wonen.” Sinds ze permanent in België woont, woont Marina met haar vriend en zijn familie. ”Omdat ik continu omringd word door Belgen is het een stuk makkelijker om te integreren in de maatschappij. Eén van de dingen die ik gedaan heb om beter te integreren is het volgen van Nederlandse lessen.” Marina begon met de lessen toen ze net verhuisd was en nog steeds gaat ze naar school om de taal beter te leren. ”De taal blijft een struggle. Op dit moment is mijn Nederalnds op B1 niveau, maar het is een lastige taal lom te leren. Natuurlijk zijn er altijd wel mensen die Engels spreken, maar niet in Brussel.”

Cultuur verschillen

Wonen in België is behoorlijk anders dan wonen in Rusland, waardoor Marina regelmatig geconfronteerd wordt met cultuurverschillen. ”Een van de dingen die mij opviel is het feit dat Belgen hun neus snuiten in het openbaar. In mijn land gebeurt dit niet, dus je kunt je voorstellen dat ik behoorlijk geshockeerd was toen ik dit voor het eerst zag. Inmiddels ben ik eraan gewend.” Een ander verschil wat Marina merkt is dat Belgen thuis hun schoenen aanhouden, terwijl Russen ze meteen uittrekken zodra ze binnenkomen. ”Naar mijn mening moeten migranten (ik noem mezelf een legale migrant) de cultuur van het land waarin ze wonen accepteren en proberen te integreren. Het is niet okay om je eigen cultuur en tradities mee te nemen en je alleen daaraan te houden. Ze moeten de cultuur van het land waarin ze wonen waarderen, dit land heeft hen geaccepteerd, heeft hen werkgelegenheid geboden en een betere leefsituatie. Juist daarom is het zo belangrijk om onderdeel te worden van hun maatschappij.” Zelf doet Marina mee aan lokale activiteiten en ze probeert zoveel mogelijk te leren over de cultuur. ”Ik kan genoeg redenen noemen waarom ik België een fijn land vind. Het land is drietalig, de mensen zijn heel erg vriendelijk en over het algemeen is het leven een stuk rustiger dan in Rusland.”

De toekomst

Momenteel wonen Marina en haar vriend in België en dat is ook waar ze willen blijven. ”Ten eerste omdat mijn vriend en al zijn familie hier wonen en ten tweede omdat het helemaal niet zo ver bij Rusland vandaan is (2 uur vliegen). Ik zou het heel fijn vinden als mijn kinderen 3 of 4 talen (+ Russisch) spreken en als je in België woont is dat een stuk makkelijker.”

Marina’s advies

Marina gaf wat adviezen voor degene die overwegen te emigreren voor hun geliefde. ”Wees niet bang! In het begin lijkt het misschien heel erg moeilijk en het voelt alsof je je huis, familie en vrienden achterlaat. Maar nee, sta  juist open voor de toekomst, nieuwe mensen, culturen en tradities. Je kunt overal ter wereld nieuwe vrienden maken (en het geeft ook nog eens de mogelijkheid om ze op te zoeken/te reizen). Luister naar je hart, maar vergeet je hersenen niet. Ik adviseer je om voor de liefde te vechten, je partner en de beste toekomst samen. Veel succes!”

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.