Nooit te oud om iets te leren: mijn 86-jarige opa leert koken

Nooit te oud om iets te leren: mijn 86-jarige opa leert koken

‘’Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren.’’ Een quote die ik regelmatig heb gehoord in mijn leven. En heel af en toe zeg ik het tegen mezelf, want ook al ben ik pas 24, soms voel ik me te oud. Er zijn momenten waarop ik word overvallen door onzekerheid: ‘wat heb ik nou eigenlijk bereikt in de afgelopen 24 jaar?’ Ik had grootse dromen over mijn toekomst en dingen die ik wilde bereiken voor ik zou afstuderen. Inmiddels is mijn studie afgerond en vraag ik me wel eens af wat ik nou echt bereikt heb in al die jaren.
Nog steeds heb ik grootse dromen en wilde plannen, maar ik word tegengehouden door mijn eigen onzekerheid. Ik wil kunnen leven van mijn geschreven werk en video’s maken omdat ik dat zo ontzettend leuk vind. Maar er is zoveel meer dan alleen creatief zijn, wil je kunnen leven van een creatief beroep dan moet je jezelf en je eigen werk kunnen verkopen. Je moet het één en ander weten van boekhouding, marketing en heel veel kennis hebben. Dingen die ik nooit geleerd heb en waarvan ik soms denk: kan ik dit überhaupt wel leren. Er zijn zo ontzettend veel mensen die al deze kennis al hebben en in mijn beleving een streepje voor hebben.
‘Was ik op de middelbare school maar begonnen met mijn blog of had ik maar gevlogt tijdens mijn high school year in Amerika.’ In plaats daarvan keek ik Youtube filmpjes, Netflix series en las honderden nieuwsberichten over One Direction. Regelmatig denk ik bij mezelf: had ik maar, dan was ik nu succesvoller geweest.

Het was een facetime gesprek met mijn opa, dat mij deed realiseren dat je nooit te oud bent om te leren. Ruim drie jaar geleden overleed mijn oma, totaal onverwachts na een val in de woonkamer. Mijn opa was op dat moment 82 en wist vrij weinig van huishoudelijke taken zoals koken en wassen, het was immers mijn oma die deze dingen deed. Hij was verantwoordelijk voor de klusjes en administratie.
Na het overlijden van oma had hij ervoor kunnen kiezen om iemand in te huren voor de taken die oma had, maar dat deed hij niet. Hij leerde zelf de was doen en stapje voor stapje kwamen daar meer taken bij. Lange tijd bestelde hij zijn (magnetron)maaltijden bij Foodconnect, hij kon nog geen ei bakken, maar moest natuurlijk wel eten.

Vorige week zag ik hem via Facetime (ook dat heeft hij geleerd sinds oma er niet meer is) en hij vertelde met een grote glimlach zijn plannen voor de rest van de dag. ‘’Ik ga zo aardappels koken en een stukje vlees bakken.’’ En dat is het moment waarop ik realiseerde dat de uitspraak echt waar is: je bent nooit te oud om wat nieuws te leren.
Ik denk dat deze mindset van mijn opa overgegaan is op mijn moeder, die begon op 49-jarige leeftijd aan een opleiding tot yoga docent. Inmiddels doet ze dagelijks oefeningen, staat ze regelmatig op haar hoofd en is ze een stuk leniger dan haar 24-jarige dochter, oops.

Als zelfs mijn opa op 86-jarige leeftijd leert om aardappels te koken en mijn moeder een opleiding volgt tot yogadocent, heb ik nog een hele lijst met nieuwe vaardigheden aan mijn lijstje toe te voegen.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.