Update | Afgestudeerd en naar Frankrijk

Vertrek naar Frankrijk

Het is een tijdje heel stil geweest op mijn blog omdat ik druk bezig was met het afronden van mijn studie. En laat ik heel eerlijk zijn, tijdens de intelligente lockdown had ik ook weinig inspiratie om te schrijven. De dagen speelden zich af tussen de vier muren van mijn ouderlijk huis en door de verhuizing terug naar Zeewolde kreeg ik het gevoel een stapje terug te doen. Gelukkig kan ik nu met trots zeggen, dat ik mijn studie heb afgerond én eindelijk de stap heb gezet om naar Frankrijk te vertrekken.

Terug naar mijn ouders

Na lang twijfelen besloot ik half april de huur van mijn studio in Zwolle op te zeggen. Ruim een jaar woonde ik op dit fijne plekje (tijdens mijn minor heb ik deze onderverhuurd) en het voelde toch wel heel gek om daar weg te gaan. Toch stond ik achter mijn keuze omdat ik door de corona lockdown nog weinig in Zwolle was. Ik vond het gezelliger om bij mijn ouders te verblijven en de extra ruimte om me heen kon ik wel waarderen. Dat neemt niet weg dat ik het jammer vind om mijn studietijd op deze manier te eindigen. Ik had graag de laatste maanden nog wat avonden in de kroeg willen doorbrengen, wijntjes  willen drinken op het terras en genieten van de studentenkorting bij verschillende restaurants. Dat zat er helaas niet in, maar ik ben onwijs opgelucht dat de lockdown in ieder geval geen studievertraging heeft opgeleverd.
Verhuizen naar Zeewolde voelde voor mij als een stapje terug. Vanaf jongs af aan riep ik weg te willen uit mijn geboortedorp en sinds mijn verhuizing in 2015 wist ik het zeker: ik ga niet meer terug. Dat ik vijf jaar later weer bij mijn ouders zou gaan wonen had ik niet verwacht. Natuurlijk vond ik de afgelopen maanden heel fijn om gezellig met mama op de bank tv te kijken, te profiteren van papa’s kookkunsten (al probeerde ik ook een aantal nieuwe recepten) en dagelijks te knuffelen met de hondjes. Toch is het tijd om op eigen benen te staan en keek ik er onwijs naar uit om opnieuw mijn vleugels uit te slaan en het ouderlijke huis te verlaten.

Zeewolde

Afgestudeerd journalist

Na drieënhalf jaar op de opleiding Journalistiek mocht ik afgelopen februari eindelijk beginnen met afstuderen. De laatste fase van de opleiding bestaat uit het maken van een journalistieke productie en een onderzoek. Mijn onderzoek deed ik samen met Julia en we hielden ons bezig met jonge bloggers en de betrouwbaarheid van nieuws. Mijn journalistieke productie schreef ik over uitwisselingsstudenten in Amerika en de screening van gastgezinnen. Dit onderwerp koos ik naar aanleiding van mijn eigen ervaring als uitwisselingsstudent in Amerika.
Gelukkig kon ik mijn onderzoek half april al afronden en de laatste weken ben ik fulltime bezig geweest met mijn afstudeerproductie. Gastouders, uitwisselingsstudenten en organisaties interviewen en vooral heel veel research doen. Begin juni leverde in mijn productie in en afgelopen dinsdag presenteren. Hoewel ik steeds meer zenuwen kreeg, had ik het gevoel dat mijn presentatie wel okay ging. Niet zo goed als ik had gehoopt, maar ook niet super slecht. Het ergste gedeelde vond ik de 30 minuten waarin drie beoordelaars tientallen kritische vragen op mij afvuurden. Op dat moment dacht ik help, volgens mij heb ik het niet gehaald. De minuten waarin ik op de gang moest wachten zodat de beoordelaars konden overleggen, leken uren te duren. Bij terugkeer duurde het nog even voor ze mij uit mijn lijden verloste en ik het positieve nieuws ontving: ‘je bent geslaagd!’

Afgestudeerd journalist

Verhuizen naar Frankrijk

Een strakke planning maken doe ik wel vaker. En laten we eerlijk zijn, mijn verhuizing kwam wel heel erg snel na het afronden van mijn opleiding. Precies 24 uur na de verlossende woorden, zat ik in de trein naar Parijs. Zonder coronacrisis was ik niet zo snel vertrokken, maar omdat ik mijn vriend al bijna vier maanden niet meer had gezien, wilde ik meteen weg. Omdat mijn ouders binnenkort ook verhuizen moest ik niet alleen mijn koffers inpakken, maar ook al mijn andere spullen. Het voelde dan ook heel vreemd om een bijna lege kamer achter te laten. Juist daarom heb ik besloten om rond de verhuisdatum van mijn ouders een paar dagen naar Nederland te komen. Niet alleen ik, maar ook mijn ouders en broertje verlaten mijn geboortedorp en daar wil ik graag bij betrokken zijn. (En om nog wat meer spullen te verhuizen, haha.) Officieel woon ik nog in Nederland en de komende weken ga ik precies uitzoeken wat ik moet regelen voor mijn emigratie. Het plan is om hier een baan te vinden en een Frans leven op te bouwen. Daar ga ik onwijs mijn best voor doen en ik hoop dat het allemaal lukt!  Ik ben in ieder geval voor dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven.

Eiffeltoren
Honey I’m home
Volg:

8 Reacties

 1. Ria
  juni 19, 2020 / 20:17

  Heel veel succes en geluk Merel met je nieuwe woonplek en het vinden van een baan. Maar ik weet zeker dat dat allebei goed komt! πŸ€πŸŒΊπŸ‘πŸ˜‡πŸ™

 2. Inez
  juni 19, 2020 / 21:48

  Lieve Merel,

  We hebben er alle vertrouwen in dat je je plek in Frankrijk gaat vinden.
  Nog even en je spreekt naast vloeiend Engels ook vloeiend Frans.
  We hebben er zo van genoten dat je de laatste maanden nog even weer bij
  ons hebt gewoond, al hadden we je natuurlijk een andere laatste periode
  van je studie gegund. Fijn dat je binnenkort nog weer even naar Nederland komt.

  Liefs

 3. juni 19, 2020 / 22:00

  Gefeliciteerd met je afstuderen! Veel succes met verhuizen en vooral het regelen van je emigratie. Wat een mooi avontuur en fijn om samen met je vriend te zijn.

 4. Adriana Sietsma
  juni 20, 2020 / 03:19

  We wensen je het allerbeste toe in je leven, Merel. Ik geniet altijd van je verslagen, omdat ik zelf ook van schrijven houd en blogs maak als we op vakantie zijn (alleen voor familie en vrienden, hoor). Liefs van je familie in Canada.

  • juni 24, 2020 / 13:25

   Dankjewel!
   Ik heb inderdaad een aantal van je verslagen gelezen via mijn ouders. Super leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.