5 tips voor een fijne thuiswerkplek

Thuis kantoor

Thuiswerken is inmiddels niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Een aantal van jullie vraagt zich wellicht af of ie de weg naar kantoor nog weet. Zelf werk ik sinds begin april thuis (en vorig jaar ben ik afgestudeerd vanuit huis) en tot nu toe vind ik het prima te doen. (Side note: ik ben afgelopen maand drie keer op kantoor geweest). Ik heb mijn eigen thuiskantoor bij mijn ouders (wat we het washok noemen, maar het is een prima ruimte) en vind het best een fijne werkplek. Vandaag deel ik mijn tips voor jouw thuiswerkplek.

Weinig spullen/netjes houden

Gefocust aan het werk is belangrijk. Wanneer je je werkomgeving netjes houdt, zal je ook meer rust in je hoofd hebben. Hierdoor gaat je focus omhoog en waarschijnlijk gaat het werk een stuk beter. Bovendien voorkomt het dat je continue wordt afgeleid door de spullen om je heen en je constant andere dingen gaat doen. Zelf zorg ik er voor dat er geen spullen op mijn bureau liggen die niks met mijn werk te maken hebben en aan het einde van de werkweek maak ik alles schoon.

Vakantiefoto’s aan de muur

Sinds kort heb ik een grote foto van Chicago boven mijn bureau hangen en dat voelt voor mij een beetje als extra motivatie tijdens het thuiswerken. De foto maakte ik tijdens een vakantie in Amerika met mijn vriend en elke keer als ik er naar kijk word ik blij. Ik droom ervan om weer op reis te kunnen en het geeft mij extra motivatie om hard te werken. Zonder inkomen is een vakantie tenslotte niet te betalen, dus ik werk met een doel. Bovendien geeft de foto sfeer aan mijn thuiskantoor en daar hecht ik veel waarde aan. Ik functioneer beter in een opgeruimde en sfeervolle ruimte, dus daarom heb ik mijn best gedaan voor een thuiswerkplek waar ik graag zit.

Goede stoel

Deze tip zou ik zelf ook moeten toepassen, want op dit moment zit ik niet op een mega goede stoel. Toch ben ik mij ervan bewust hoe belangrijk het is dat je goed zit wanneer je aan het werk bent. Een slechte werkhouding kan ontzettend veel lichamelijke klachten veroorzaken en een slechte stoel draagt daar aan bij. Het is dus belangrijk om hierin te investeren en je zult jezelf achteraf dankbaar zijn. (Wellicht is het voor mij een goed idee om een bureaustoel op het verlanglijstje voor mijn verjaardag te zetten).

Een plek waar weinig huisgenoten komen

Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd en dat deed ik voor een groot deel vanuit huis. Om kosten te besparen (en omdat ik een lockdown in mijn studentenkamer niet zag zitten) verhuisde ik terug naar mijn ouders. Ik heb veel tijd doorgebracht aan de eettafel omdat ik op mijn kamer geen bureau meer had. Het was soms best vervelend om continue mensen om me heen te hebben en het deed mijn concentratie niet ten goede. Vooral in de keuken/aan de eettafel waar de rest van het huishouden zit als ze pauze houden van hun werkzaamheden en voor ik er erg in had zat ik weer te kletsen met mijn moeder. (Mijn diploma heb ik overigens gehaald zonder herkansing, dus ik deed toch iets goed in die periode). Nu ik vanuit huis werk vind ik het fijn dat ik niet meer aan de keukentafel zit en een thuiswerkplek heb waar niet zo veel mensen komen.

Goede verlichting

De kamer waarin ik werk heeft slechts een klein raam waardoor het geen mega lichte ruimte is. Natuurlijk is daglicht het belangrijkst, maar bij gebrek hieraan is goede verlichting heel belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat goede verlichting op he werkplek ervoor zorgt dat je beter presteert, je humeur verbetert en dat je minder vaak ziek bent. Redenen genoeg om te zorgen voor een goede lamp, ook wanneer je een kamer met veel ramen hebt. Helaas schijnt de zon niet iedere dag fel genoeg en is het op grijze grauwe dagen erg fijn als je een lamp kunt aanzetten.

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit?

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.