Boeken review – If I stay en Where she went – Gayle Forman

If I stay - books flatlay

Een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar is meer lezen. Inmiddels zijn we halverwege januari en heb ik de eerste twee boeken al uit. Spontaan besloot ik dat ik reviews ga schrijven over elk boek dat ik lees in 2020. En om het helemaal uitgebreid aan te pakken, schrijf ik vandaag over niet één maar twéé boeken. Het gaat namelijk om een korte ‘serie’, die ik achter elkaar las. If I stay en Where she went

Na het zien van de trailer van de film If I stay wist ik het gelijk: ik wil de film zien én het boek lezen. Inmiddels heb ik het boek al een aantal jaren in mijn kast liggen en heb ik het een stuk of drie keer gelezen. (Spoiler: nu weet je gelijk dat het een positieve review gaat worden). Beide boeken las ik in het Engels, de originele versie.

If I stay

If I stay book

Het boek  vetelt het verhaal van Mia, een cellist die in het laatste jaar van haar middelbare school zit en droomt van een plek aan Julliard. Een dag sneeuwvrij keert haar leven ondersteboven en een ernstig ongeluk zet haar voor een grote keuze. In één klap verliest ze haar gehele familie en Mia krijgt een keuze van leven of dood. Blijf ik?

Keer op keer maakt dit boek een grote indruk op mij. Het verhaal wordt door de ogen van Mia vertelt en vrij in het begin ben je getuige van het fatale ongeluk waarbij haar hele gezin overlijdt. Doormiddel van flashback leer je de familie van Mia steeds beter kennen en krijg je inzicht in wat zij verloren heeft. Tegelijkertijd lees je ook over de mensen die ze nog wel kent, wat haar keuze alleen maar moeilijker maakt. Je wordt zo in het verhaal getrokken dat je je in beide keuzes kunt vinden en wilt doorlezen tot Mia haar keuze maakt.

Cijfer: 8

Where she went

(Spoiler alert, de samenvatting van boek twee geeft spoilers van boek één)

Where she went - book review

Het vervolg van If I stay speelt zich jaren na het ongeluk waarbij Mia haar hele familie verloor. Adam (haar ex) is inmiddels uitgegroeid tot rockster en Mia timmert aan de weg als proffesioneel cellist. Wanneer de twee elkaar tegen komen in New York beleven ze samen een ‘laatste avond’ in New York. Adam staat aan het begin van een Europesetour met zijn band en Mia vertrekt naar Azië. Deze ene avond geeft Adam de kans om antwoord te krijgen op de brandende vraag die hem al jaren bezig houdt: waarom heeft zij hem verlaten en niks meer aten horen. Boek twee is geschreven door de ogen van Adam.

Het tweede boek van de serie is net als boek één heel goed beschreven. Dit keer wordt je volledig opgezogen in de belevingswereld van Adam en kun je zijn pijn van het verlies van Mia voelen. Persoonlijk vond ik dit boek iets minder ingrijpend dan het eerste boek, maar het is absoluut de moeite waard om te lezen. Wat mij betreft zijn beide boeken een must read.

Cijfer: 7,5

*Dit bericht kan affiliate links bevatten

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. januari 17, 2020 / 11:26

    ijn dat je er al twee gelezen hebt!! ik lees niet want heb daar echt geen geduld voor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.