Dorpsmeisje in de grote stad: wil ik voor altijd in Parijs blijven?

Nederlander in Parijs

‘Later als ik groot ben ga ik in de grote stad wonen!’ Op jonge leeftijd (en zeker als puber) vond ik het opgroeien in een dorp maar saai. Feitelijk gezien was ik een dorpsmeisje, maar ik droomde van wonen in een stad. Ik wilde ook leuke terrasjes, nieuwe plekken ontdekken en gewoon op dinsdagmiddag naar de H&M. Het centrum van Zeewolde bood niet wat ik wilde en het beperkte OV (er is géén station) maakte het er voor mij niet beter op. Dus als tiener wist ik het zeker: zodra ik mijn eigen keuzes kan maken, ga ik naar Amsterdam. ‘’Ik ben toch echt geen dorpsmeisje! Ik hoor in de stad.’’

Wonen in Amsterdam is mij nooit gelukt. Ik koos in eerste instantie voor een studie in Utrecht en zag mezelf wel wonen in de Domstad. Mijn studieswitch naar Zwolle zorgde ervoor dat ik uiteindelijk een ‘import Blauwvinger’ werd. Ik voelde me thuis in de stad, genoot van die leuke terrasjes en was gek op winkelen. Al ging ik in de realiteit een stuk minder de stad in, dan tiener Merel had gedacht. Maar hey, ik had het naar mijn zin.

Kamer Zwolle
Wat was ik blij dat ik eindelijk in de stad woonde. Het uitzicht vanuit mijn eerste kamer in Zwolle.

Inmiddels ben ik verhuisd van een stad met ruim 120.000 inwoners, naar een wijk met alleen al 236.000 inwoners, het 15e arrondissement van Parijs. Binnen de ring, telt Parijs bijna 2,2 miljoen inwoners, een klein verschil met waar ik vandaan kom. Tiener Merel zou een gat in de lucht zijn gesprongen, als ze wist dat ik uit maar liefst 6 H&M’s kan kiezen op een doodgewone dinsdagmiddag (stiekem zijn het er minder dan ik had verwacht, Amsterdam heeft er 9), of op het terras kan zitten bij bijna 45.000 restaurants en ruim 5.000 cafés. Keuze genoeg dus!

Wonen in de stad vind ik heerlijk en voorlopig zit ik hier op mijn plek. Maar toch zijn er ook momenten waarop ik het simpelweg vreselijk vind. Boodschappen doen op zaterdagochtend wanneer je soms 20 minuten in de rij staat voor de kassa, een wandeling door een park samen met 1.000 andere mensen of op een hete zomerdag, wanneer verkoeling ver te zoeken is. Dat zijn de momenten waarop ik me realiseer: de rest van mijn leven in de grote stad, is misschien niets voor mij. Ja, ik wil graag voorzieningen in de buurt, maar wat meer rust en ruimte zie ik ook wel zitten. (Sorry tiener Merel, komt het dorpse meisje toch nog een beetje naar boven.)

Wandelen Nunspeet
Een boswandeling met de honden vind ik toch ook wel heel fijn

Eigenlijk droom ik van een huis op een half uur/drie kwartier buiten de grote stad. In de buurt van een klein dorpje met een aantal terrasjes en winkels, maar ook in de buurt van het bos/de bergen. En ja, als we dan toch aan het dromen zijn: doe dan ook maar een grote tuin met een stacaravan. Ik woon tenslotte in het buitenland en vind het super leuk als er familie en vrienden langskomen. Dan zou het toch perfect zijn als die een eigen plekje in de tuin hebben? Kunnen we samen leuke dingen doen, maar heeft iedereen ook een beetje privacy.

Andersom lijkt het me ook wel wat: een stacaravan in Nederland. Tenslotte blijf ik een Nederlandse en wil ik zo nu en dan terug om mijn familie en vrienden te zien (en om bitterballen te eten). Ik ging naar school in Harderwijk en een deel van mijn vriendinnen woont daar nog in de buurt. Dus een stacaravan op de Veluwe, waarom ook niet? Misschien moet ik maar vast gaan zoeken op stacaravan te koop Gelderland. Kan ik in ieder geval even genieten van de rust en schone lucht (want dat hebben we niet in Parijs). Mijn vriend verkiest de zee boven het bos, dus dan is Zeeland misschien een beter idee en het is een stukje dichter bij Parijs. Dan wordt de zoekopdracht: Chalet te koop Zeeland). Voelt het iets meer als meeting in the middle, maar kan ik toch mijn eigen taal spreken en Hollandse boodschappen doen. (Eerst nog maar even flink sparen)

Voorlopig zitten we nog in de grote stad en ik hoop dat we snel weer mogen genieten van alle mogelijkheden die Parijs te bieden heeft. Ik noem mezelf zeker geen dorpsmeisje in de stad, maar verlang soms zeker naar wat meer rust en ruimte. (Hallo grote tuin en home office!) Waar we over vijf jaar wonen is nog een verrassing en dat vind ik alleen maar leuk.

Wil je meer lezen over wonen in Parijs, kijk dan op deze pagina. 

*Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.