Sabine emigreerde voor de liefde naar Colombia: ‘’Ineens had ik geen huis meer in Nederland’’

Sabine emigreerde voor de liefde naar Colombia: ‘’Ineens had ik geen huis meer in  Nederland’’

Alles in Nederland achterlaten om aan de andere kant van de wereld samen te wonen met de liefde van je leven. Sabine maakte die keuze in 2014 en verruilde haar koophuis in Nederland voor een leven in Bogotá met haar Colombiaanse vriend Jimmy (inmiddels zijn ze getrouwd). Een aantal jaar later verhuisden de twee samen vanuit de stad naar het platteland waar ze in de bergen wonen.”Emigreren naar Colombia was een goede keuze!”

Al vanaf jongs af aan riep Sabine dat ze graag zou willen emigreren. Het was dan ook geen verrassing voor haar familie dat ze daadwerkelijk de stap zette om naar Colombia te emigreren. Op het monent dat Sabine Jimmy leerde kennen woonde en werkte hij in Nederland. De twee leerden elkaar kennen bij het bedrijf waar ze allebei werkzaam waren. ‘’Op het moment dat we een half jaar samen waren verliep het visum van mijn vriend en hij moest terug naar Zuid-Amerika.’’ De twee besloten hun relatie voort te zetten en hadden een jaar lang een langeafstandsrelatie. ”In die periode ben ik twee keer naar hem toe geweest, één keer voor zes weken en in oktober 2014 ging ik voor drie weken die kant op. Tijdens die laatste reis heb ik de definitieve keuze gemaakt, ik ga hier wonen.”

Avocado farm in Salento

Twee koffers

De beslissing om naar de andere kant van de wereld te emigreren heeft grote gevolgen. ”Ik moest mijn huis en mijn complete inboedel verkopen en dat vond ik toch wel een hele stap. Ineens was ik dakloos in Nederland en alles wat ik nog over had paste in twee koffers. En wat spullen zoals boeken, die staan nog steeds bij mijn ouders.” Gelukkig had Jimmy een volledig ingericht huis, dus echt veel had ze niet nodig. ”Eigenlijk had ik alleen nog maar kleding, want de rest kon ik daar wel kopen.”

Wennen aan het Colombiaanse leven

In Nederland heeft Sabine geregeld dat haar diploma’s ook erkent zijn in Colombia, maar het duurde toch vijf maanden voor ze een baan vond. ”De eerste maanden heb ik de omgeving leren kennen, mensen ontmoet, leren autorijden in een miljoenenstad, vrijwilligerswerk gedaan en ik ben veel bezig geweest met mijn blog. Dus ik heb absoluut niet stil gezeten.” Ook heeft ze zich bezig gehouden met het leren van de taal. ”Ik keek Colombiaanse tv en las nieuwberichten op internet. Op straat werd ik veel aangesproken door locals, dus ik moest wel in het Spaans met hen communiceren.” Inmiddels spreekt ze de taal heel goed en ze heeft vriendschappen opgebouwd met locals. ”Als je een taal wilt leren is het vooral heel belangrijk om veel te oefenen, als je niet met mensen in gesprek gaat zul je je veel minder leren.”

De finca waar Sabine en Jimmy wonen

Cultuurverschillen

Sabine woont inmiddels ruim vier jaar in Colombia en is volledig ingeburgerd in de lokale cultuur. ”De levensstijl is totaal anders dan in Nederland, maar inmiddels ben ik eraan gewend en dat is maar goed ook.” Dingen waar ze in het begin moeite mee had is het feit dat het heel lastig is om een afspraak te maken met Colombianen. ”Als iemand tegen je zegt laten we samen naar de film gaan, dan betekent dat niet dat je daadwerkelijk gaat. Pas als je zelf concrete plannen maakt gaat het misschien door.” In het algemeen zijn de Colombianen een stuk makkelijker dan de Nederlanders. Als iets vandaag niet lukt dan komt het morgen wel en het is heel normaal dat mensen veel te laat komen op afspraken. ”In het begin kon ik me er aan ergeren, maar nu ben ik er volledig aan gewend en realiseer ik me dat het een stuk ontspannender is dan het Nederlandse leven. Er is hier altijd wel wat te doen en Collombianen maken echt een feestje van het leven.”

Werken in Colombia

Ondanks het feit dat Sabine volledig gewend is aan de Colombiaanse cultuur, wil ze niet meer werken binnen een lokaal bedrijf. ”Het werkendeleven is hier heel erg vermoeiend en je zou het bijna kunnen vergelijken met een soap. Mensen komen hun afspraken niet na, een contract tekenen is een heel avontuur, je kunt op staande voet ontslagen worden en het is heel normaal om extreem lange dagen te maken. Wanneer je baas zegt dat je niet op vakantie mag, dan vinden zij het heel normaal om niet te gaan.” Omdat Sabine zich niet prettig voelt binnen de werkcultuur heeft ze de keuze gemaakt een eigen bedrijf te starten. ”Ik design websites voor ondernemers en bloggers en geef hen tips om meer bezoekers te trekken. Momenteel richt ik me vooral op de Nederlandse markt, maar in de toekomst zou ik ook graag met locals willen werken.”

Wil je meer lezen?

Heeft het verhaal van Sabine je interesse gewekt en wil je graag meer lezen over emigreren naar Colombia of ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Neem dan een kijkje op haar website.

Barichara

Wil je meer interviews op mijn blog lezen? Kijk dan hier.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.