Studeren in Parijs, één jaar later

Studeren in Parijs, één jaar later

Gisteren was het precies één jaar geleden dat ik voor acht maanden naar Frankrijk vertrok. Ik kan me herinneren dat ik me toch redelijk gespannen voelde en vaak terugdacht aan het moment waarop ik naar Amerika ging voor mijn high school year. Dit keer was er toch een groot verschil: de plek waar ik heen ging kende ik al goed en degene bij wie ik ging wonen was mijn vriend. Inmiddels zijn we een jaar verder en wil ik graag terugkijken op mijn tijd in Parijs. 

Voordat ik begon met studeren wist ik één ding zeker: ik wilde hoe dan ook voor een half jaar naar het buitenland tijdens mijn studie. Ik droomde van een stage in Australië of een studie in Amerika. Uiteindelijk werd ik verliefd op een Fransman en maakte mijn overzeese dromen plaats voor een Franse droom. Ik wilde bij hem zijn en ervaren hoe het is om in Parijs te wonen en studeren. Tijdens mijn opleiding journalistiek had ik de mogelijkheid om een minor te doen in het buitenland, maar journalistiek in Parijs was geen optie. Gelukkig kon ik hier wel marketing en communicatie doen, wat precies aansloot bij mijn interesse. Ik wilde graag een verbreding op mijn studie en meer leren over marketing, maar of ik echt wat geleerd heb weet ik niet zo goed.

Ipag Paris

Studeren in Parijs

Ik heb een Erasmus semester gedaan op Ipag business school, een privé business school met vestigingen in Parijs, Nice, Kunming (China) en Los Angeles. Ik werd geplaatst in BB3 (het derde jaar van de Engelstalige bachelor opleiding) en mocht zelf kiezen welke vakken ik wilde volgen voor een totaal aantal van 30 EC’s. Ik koos: Advertising and promotion, Frans, Cultural aspects of management, International management, Strategic marketing planning en Marketing & new technologies. Vakken waarin ik totaal geen achtergrond had, maar die ik gelukkig allemaal behaald heb. Het meest interessante vak was toch wel marketing & new technologies, waar ik met mijn groepje een marketing campagne bedacht voor een vegan producent in Mexico. De docent was heel erg inspirerend en ik heb het idee dat ik echt wat geleerd heb tijdens zijn lessen. Het minst interessante vak vond ik international management, dit kwam voornamelijk door de docent. Helaas was zijn Engels niveau behoorlijk laag en begreep ik de helft van de tijd niet wat hij zei. Bovendien weigerde hij zijn powerpoints met ons te delen, hadden we geen lesboeken en ging hij zo snel door de lesstof heen dat ik er niks van snapte. Wonder boven wonder heb ik mijn toetsen wel gewoon gehaald.

Wonen in Parijs

Wonen in een grote wereldstad is toch wel anders dan wonen in een dorp als Zeewolde of een stad als Zwolle. Vanaf jongs af aan droomde ik ervan om in een grote stad te wonen en die droom werd werkelijkheid. Ik heb genoten van het feit dat er altijd iets te doen is en plande regelmatig een toeristisch uitje met vrienden van school. De Notre Dame beklimmen, een museum bezoekje of foto’s maken voor de Eiffel toren, ik vond het allemaal heel erg leuk. Na een aantal maanden in de stad merkte ik wel dat ik me begon te ergeren aan de drukte op straat, het feit dat iedereen in zijn/haar eigen wereldje leeft en dat de stad behoorlijk vies is. Dus ja, het leven in een stad als Parijs heeft voor en nadelen. Sommige dagen vond ik het echt geweldig en kon ik mijn geluk niet op, maar er waren zeker ook dagen waarop het moeilijk was.

Paris by bike

Lange vakantie

Op het moment dat ik me inschreef voor een semester studeren in het buitenland, besefte ik niet dat het allemaal zo snel zou gaan. Ik verwachtte van begin januari tot eind mei/begin juni op school te worden. De realiteit bleek toch iets anders te zijn: mijn eerste schooldag was op 21 januari en 14 mei maakte ik mijn eerste én laatste tentamen van de tentamenweek. Voorafgaand had ik ook nog eens twee weken vakantie om te leren. Al met al heb ik ongeveer drie/driënhalve maand les gehad. De vakantieperiode die ik doorbracht in de stad was iets langer dan de periode op school. In die tijd probeerde ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen, met of zonder gezelschap, besteede ik wat tijd aan mijn blog (tot mijn laptop crashte) en zat ik regelmatig op een typisch Nederlandse omafiets, waarop ik tours fietste met Nederlandse toeristen. Eén van de leukste bijbaantje wat ik ooit gehad heb 🙂

Inmiddels ben ik al bijna vijf maanden terug in Nederland en zit ik middenin het laaste jaar van mijn studie. Ik moet toegeven dat ik het studeren in Parijs toch een stuk relaxter vond dan het afgelopen half jaar. Al denk ik dat dat komt omdat Ipag weinig eisen stelde aan Erasmus studenten en het semester eigenlijk aanvoelde als één grote vakantie. En ja, vakantie vind ik nou eenmaal een stuk leuker dan studeren.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.