Ferry van der Vliet blogt over Parijs: ‘Elke plek waar ik over schrijf, heb ik zelf bezocht’

Ferry van der Vliet blogt over Parijs: ‘Elke plek waar ik over schrijf, heb ik zelf bezocht’

De Nederlandse Ferry van der Vliet schrijft wekelijks op zijn blog over de stad Parijs. ‘Een van de spannendste hoofdsteden van Europa met wel haast een magnetische aantrekkingskracht.’ In zijn blogs neemt hij de lezer mee op een rondleiding door de stad, langs bekende en onbekende plekjes.’Iedere blog schrijf ik met ontzettend veel plezier!’

De liefde voor de Franse hoofdstad ontstond tijdens zijn eerste baan als luchtfotograaf bij KLM Aerocarto. ”In die tijd kon ik heel goedkoop vliegen naar Parijs als er plaats beschikbaar was.” Tijdens de vele bezoekjes aan de stad raakte hij onder de indruk van de schoonheid van de Franse hoofdstad. ”Parijs is een van de spannendste hoofdsteden van Europa en heeft een haast wel magnetische aantrekkingskracht. In geen enkele andere stad ligt de schoonheid in zulke royale hoeveelheden voor het oprapen. De charme schuilt evenzeer in haar grootsheid, als in haar verborgen schatten. Kleine achterafstraatjes, kleurrijke markten, exotische wijken, verborgen paleizen en stadstuinen.” Na zijn werkzame leven, op zevenenvijftig jarige leeftijd, wilde hij een boek schrijven over de stad. Uitgevers daarentegen waren niet geïnteresseerd, maar om zijn kennis en passie toch te kunnen delen is hij gaan bloggen. Sinds 2011 publiceert hij bijna wekelijks een artikel over de bijzonderheden in de stad Parijs. De droom om een boek te schrijven is inmiddels ook uitgekomen en Ferry van der Vliet heeft inmiddels twee boeken over Parijs op zijn naam staan. 

De boeken van Ferry van der Vliet| fotografie Ferry van der Vliet Paris FvdV

250 boeken over Parijs

Inspiratie voor blogposts vinden vindt Ferry niet zo moeilijk. ”Alle plekken waar ik over schrijf heb ik zelf bezocht. Vaak ga ik naar Parijs met een enorme ‘To-Do-lijst’. Eerst bezoek ik een item op mijn lijst en dan ga ik op zoek in de straten er omheen. Vaak kom je dan weer interessante items tegen die ook weer een onderwerp vormen voor een volgende blog. Verder lopen, lopen, lopen in Parijs.” De achtergrond informatie haalt hij van internet, krijgt hij van mensen uit zijn netwerk of leest hij in boeken. De ’thuisbibliotheek’ is inmiddels behoorlijk indrukwekkend. ”Ik heb meer dan 250 boeken over Parijs.” Bij ieder boek wat hij leest, kent hij vaak 95% van de inhoud, dezelfde ‘highlights’ in de stad. Ferry is nieuwsgierig naar de overige 5%. ”Die 5% wil ik juist gaan bezoeken, de sfeer proeven, fotograferen op mijn manier en delen met inmiddels meer dan 885.000 lezers.” Normaal gesproken is Ferry zeven à acht weken per jaar de vinden in de Franse hoofdstad. Dit jaar verloopt dat iets anders in verband met corona. ”Ik woon op 4,5 uur rijden van de stad en wanneer ik hier aankom bevind ik me in een totaal andere wereld.” Tijdens al zijn bezoekjes aan Parijs verblijft Ferry van der Vliet in hetzelfde hotel, in het 19e arrondissement. ”Ze kennen mij daar en krijg altijd dezelfde kamer die uitzicht biedt op het Basin de la Villette. Een kamer met een echt balkon, waar twee ligstoelen staan voor mijn koffietje in de ochtend. Nog een voordeel, ik kan mijn auto parkeren onder het hotel en ik zit op loopafstand van drie metrostations.”

Een stad van tegenstellingen

Wat Parijs zo bijzonder maakt voor Ferry van der Vliet is de alom zichtbare geschiedenis die samengaat met het hectische leven van de wereldstad. ”De stad zit vol van illusies, emoties en dromen, heeft voor iedereen wel een andere herinnering in petto. Mijn affectie ligt in belangrijke mate in het ontastbare van de stad.” Zijn doel is om om de meest karakteristieke aspecten en de intiemste plekjes van de stad te leren kennen. Die passie wil hij delen door de lezer mee te nemen op ontdekkingstocht door de stad. ”Onderweg wijs ik mijn lezers op plaatsen, verborgen schatten en thema’s die ze zullen verrassen, want Parijs is ook een stad van tegenstellingen. Achter elke straathoek valt wel iets leuks en verrassends te ontdekken.” Op zijn blog, Paris FvdV, neemt hij je mee, buiten de gebaande paden. ”De blog is bedoeld als uitnodiging om te dromen, te genieten van tijdloze plekken en vervolgens jezelf te verliezen in een prachtig avontuur vol schoonheid en emoties.”

Rue de Barres |fotografie Ferry van der Vliet Paris FvdV

Nederlanders in Parijs

Ferry is zijn blog gestart om zijn kennis en liefde voor Parijs te delen. De manier waarop hij dit doet slaat aan bij de lezers en inmiddels zijn dat er bijna 900.000. ”Succesvol zijn is nooit de opzet geweest van mijn blog. Het doel is om lezers te prikkelen om zelf op pad te gaan.” Ieder artikel schrijft hij met veel plezier en iedere week kijkt hij er weer naar uit om een nieuw onderwerp te kiezen voor zijn artikel. ”Als ik eenmaal een onderwerp heb gekozen, ben ik drie dagen bezig met de voorbereiding, het schrijven en het selecteren en bewerken van de foto’s.” Blogs waar hij extra veel plezier aan beleeft zijn de interviews met Nederlanders die in Parijs wonen en daar hun draai of succes hebben gevonden. ”Voorbeelden zijn de blog over Paulus Bolten; ‘le magicien des souliers’ zoals de Franse krant Le Monde hem noemde. Nederlander in Parijs, dandy, kunstenaar met leer, schoen- en kledingontwerper, meester in het patineren of zoals de Fransen het zouden zeggen l’artiste patineur’. Of XUAN Thu Nguyen. Nederlandse, geboren in Vietnam, wonend in Parijs. Zij is een van de weinigen die jaarlijks een uitnodiging krijgt van de prestigieuze ‘Fédération de la Haute Couture et de la Mode’ (FHCM). om haar couture collectie te tonen. Tussen de 36 couturiers wereldwijd die hun werk mogen laten zien in Parijs, zie je maar vier Nederlandse namen: Xuan, Victor & Rolf, Ronald van der Kemp en Iris van Herpen. Geweldig toch!”
Wil je zelf in contact komen met Nederlanders in Parijs, dan raadt Ferry je aan om op pad te gaan met Nederlandse ondernemers in de stad, met een Passie voor Parijs. Ga fietsen met Paris by Bike van Yvonne Amerika (hier werk ik, Merel, ook als gids), wandel met Dominique Verschuren van ‘Paris Promenade‘ of ontdek de donkere kant van Parijs met Rachella Kingswijk. ”Zodra de lichtstad duister wordt brengt FREAKY TOURS PARIS de obscure tijden van weleer tot leven tijdens een twee uur durende wandeling door het centrum van Parijs. Je gaat de stad bekijken door de ogen van seriemoordenaars, kannibalen, duivelaanbidders en ander gespuis.”

La butte aux Cailles |fotografie Ferry van der Vliet Paris FvdV

Dorpse Parijs

Op zijn blog neemt Ferry zijn lezers mee buiten de gebaande paden, de toeristische valkuilen. Het is dan ook niet voor niks dat zijn favoriete plekken in de stad weinig toeristen trekken. ”Ik ben gek op het dorpse Parijs. ”Daar waar je Parijs nog kunt ontdekken zoals het rond 1860 geweest moest zijn voordat al die dorpen geannexeerd werden door de grote stad. De meeste vind je in de buitenste arrondissementen. In het 19e, 20e en het 13e. Je moet dan denken aan Belleville, Charonne, Ménilmontand en ja, zelfs de achterkant van Montmartre. La campagne à Paris bij Porte de Bagnolet, Quartier Mouzaïa. En begraafplaatsen. Ik ben gek op die oude vergane kerkhoven vol versteend verdriet.” Hij raadt zijn lezers (en nu ook mijn lezers) aan om alle bovenstaande plekken te bezoeken. ”Ik voeg er nog één aan toe La butte aux Cailles in het 13e.”

Wil je meer tips van Ferry voor jouw volgende tripje naar Parijs? Of wil je vanuit je eigen woonkamer mee op ontdekkingstocht door de stad, neem dan een kijkje op de blog van Ferry: Weblog Paris FvdV
Uiteraard kun je zijn twee boeken over de stad bestellen, om je goed geïnformeerd voor te bereiden op jouw stedentrip Parijs. De boeken zijn online te koop en bij elke goede boekhandel voor €22,50.

Wil je meer interviews lezen, neem dan een kijkje op deze pagina.

*Dit artikel bevat affiliate linkjes. 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.