Parijs na de corona lockdown

Parijs na lockdown

Net als de rest van de wereld, lijdt Parijs onder het corona virus. Het corona virus houdt de wereld al maanden in haar macht. Landen namen maatregelen en gingen deels of zelfs volledig op slot. Toeristische, drukke steden zoals Parijs veranderden langzaam in ghost towns. De grenzen waren gesloten en de Fransen mochten alleen onder strikte voorwaarden hun woning verlaten. Inmiddels lijkt het beter te gaan en zijn de maatregelen versoepelt, maar hoe ziet Parijs eruit, net na de lock down?

Corona in Parijs

Iets meer dan dan vier maanden geleden vertrok ik na ruim een week in Parijs, terug naar Nederland. Op dat moment was de corona crisis nog niet op haar hoogtepunt en verwachte ik terug te keren voor de paasdagen. Met het sluiten van de grenzen zag ik mijn plannen in duigen vallen en realiseerde ik me dat mijn vriend en ik elkaar lang niet zouden zien. Uiteindelijk duurde het bijna vier maanden voor ik terugkeerde naar de stad van de liefde en is alles anders dan voorheen. Daarom vertel ik jou alles over ‘mijn’ Parijs, net na de lockdown.

masker Parijs

Maskers

Waar maskers in Nederland alleen verplicht zijn in het openbaar vervoer, moet je in Frankrijk ook in restaurants een masker dragen. Deze mag af wanneer je aan je eigen tafel zit, maar wanneer je naar de wc of bar loopt moet ie weer op. In veel winkels wordt verwacht dat je een masker draagt en ook wanner je de lokale mall wilt bezoeken moet je er één dragen. Sommige malls delen maskers uit, maar het is verstandig om er altijd een bij je te hebben, just in case. In supermarkten en bakkerijen is het niet verplicht om een masker te dragen, maar het valt me op dat bijna iedereen in Parijs dat doet. Juist daarom kies ik ervoor me aan te passen aan de lokale standaard en ook in de bakkerij of supermarkt mezelf (en anderen) te beschermen. Zolang corona nog actief is in Parijs, zullen de maskers verplicht blijven op sommige plekken.

Geen toeristen

Nu de grenzen van Europa nog dicht zijn voor niet-Europeanen en het toerisme binnen het continent nog langzaam op gang moet komen, is het erg rustig in de stad. Afgelopen week liep ik langs de Eiffeltoren waar welgeteld drie mensen in de rij stonden om het monument te beklimmen. Champ de mars is aardig leeg en ook in de rest van de stad is het zichtbaar rustiger dan normaal. Stiekem vind ik dat best wel fijn.

Terras Parijs

Lege terrassen?

De Parijzenaar is gek op eten buiten de deur op een borrel op het terras (voel ik me daarom zo thuis in deze stad?). De terrassen zijn een stuk rustiger dan normaal. Veel restaurants die normaal geen terras hebben, hebben de parkeerplekken voor de deur omgetoverd tot tijdelijk terras. Volle restaurants heb ik nog weinig gezien, mensen lijken een voorkeur te hebben voor terrassen. Wel valt het mij op dat de mensen op het terras nog erg dicht bij elkaar zitten. De obers dragen een masker en wanneer je naar de wc of de bar loopt ben jij als gast ook verplicht een masker te dragen.
Omdat mensen zo dicht op elkaar zitten, kiezen wij ervoor om nog even te wachten tot het aantal corona besmettingen omlaag gaat. In sommige buitenwijken van de stad zijn weer kleine brandhaarden ontstaan en we willen graag voorkomen dat wij besmet worden.

Social distance

Waar het in Nederland gaat om een 1,5 meter samenleving, kiezen de Fransen voor 1 meter. Toch merk ik dat de 1-meter afstand regel hier absoluut niet gerespecteerd word. Mensen lopen op straat dicht naast elkaar, (ook wanneer ze een wildvreemde inhalen), een praatje maken gebeurt niet op afstand en winkels zijn soms overvol. Afgelopen week deed ik boodschappen bij de Lidl en het leek wel alsof alles gratis was. Een overvolle winkel, mensen die over elkaar heen leunen als ze iets wilden pakken en het merendeel van de mensen droeg daar geen masker. Ik deed een poging om afstand te houden in de rij, maar daardoor dachten mensen dat ze konden voordringen. De adem van de persoon achter mij was voelbaar in mijn nek en ik vroeg me echt af: wat social distancing in Parijs nou echt inhoudt?

Naar Parijs na de corona lockdown?

Veel mensen zullen zich nu afvragen, is het veilig om een paar dagen naar de stad te gaan. Persoonlijk denk ik dat het prima kan, zolang je maar genoeg afstand houdt. Wel zou ik er voor kiezen om het ov te vermijden en zo veel mogelijk te lopen of te fietsen. Wanneer je toch met het ov moet, probeer dan te gaan op rustige tijden en niet in de spits. Ondanks het advies om zo veel mogelijk thuis te werken, zijn er bedrijven die verwachten dat hun personeel gewoon naar kantoor komt.
Met betrekking tot sight seeing, raadt ik je aan om vooral veel dingen buiten te doen. Lopen langs de Seine, picknicken in een park of slenteren door de gezellige steegjes. Als je je goed voorbereid en een beetje aanpast, kun je prima naar Parijs, ondanks corona.

Wil je meer lezen over Parijs, kijk dan op deze pagina. 

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.