Prestatiedruk in het corona tijdperk

Prestatiedruk in het corona tijdperk

Drie weken geleden kondigde de Nederlandse overheid de eerste maatregelen aan met betrekking tot Corona. Zoveel mogelijk thuis blijven en bijna alle publieke plekken gingen dicht. (En voorlopig blijft dat nog even zo). Dat weekend besloot ik naar mijn ouders toe te gaan en inmiddels werk ik al bijna drie weken vanuit Zeewolde. En eerlijk is eerlijk: ik vind het nogal ingewikkeld en dat terwijl mijn dagelijkse bezigheden eigenlijk totaal niet anders zijn ten opzichte van het pre-corona tijdperk. 

Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn opleiding, journalistiek. Ik ben druk bezig met twee afstudeeropdrachten, een onderzoek en een productie. Voor mijn onderzoek doe ik onderzoek naar bloggers en hun kijk op de betrouwbaarheid van nieuws. Mijn afstudeerproductie gaat over uitwisselingsstudenten in Amerika. In deze periode zou ik sowieso maar 1x per twee weken (maximaal) naar school moeten en verder vanuit huis werken. Als ik heel eerlijk ben merk ik dan ook vrij weinig verschil. De focusgroepgesprekken vonden plaats via Skype in plaats van een café in Eindhoven en de laatste college’s zijn online (tot nu toe waren dat er twee).
Voor mijn afstudeerproductie zou ik bijna al mijn interviews sowieso al via Skype doen, want ja ik moet Amerikanen spreken.

Social media

Wanneer ik door mijn Instagram timeline scroll en stories bekijk, krijg ik heel sterk het idee dat ik de enige ben. De enige waarbij de hoeveelheid werk ‘normaal’ is en extra vrije tijd iets is waar ik slecht van kan dromen. Overal lees ik Netflix tips, worden toffe gratis curussen aangeboden én de workout video’s vliegen om mijn oren. Het lijkt alsof iedereen zijn kledingkast volledig uitmest, dagelijks zweet tijdens intense workouts en reflecteert over alles wat hij/zij wil bereiken in de komende maanden. Hierdoor heb ik het gevoel een slecht mens te zijn door dit niet te doen. Mijn kamer is een behoorlijke zooi (iets met een te kort aan kastruimte nu ik meer spullen heb meegenomen dan voor alleen een weekend), heb ik na 20 minuten de yoga met Adrienne video uitgezet en tijd om na te denken over iets anders dan uitwisselingsstudenten heb ik niet.

Relativeren

Natuurlijk had ik nu graag wat meer vrije tijd gehad, maar dat heeft daadwerkelijk niks met corona te maken. Afstuderen is gewoon heel erg intensief en dat zal altijd zo zijn. Dat was zo voor alle studenten die me voor gingen en iedereen die dit in de toekomst nog gaat doen. Ik weet dat ik dankbaar moet zijn, dat juist in deze periode, vrij weinig dingen voor mij veranderen. Ja ik zit nu bij mijn ouders in plaats van op mijn studentenkamer, maar dat is eigenlijk best gezellig. Ik kan elke dag bezig met werkzaamheden die ik sowieso al zou doen en mijn afstuderen lijdt eigenlijk vrij weinig onder de intelligente lockdonwn.
Het belangrijkste van alles is dat in mijn eigen omgeving geen mensen extreem ziek zijn geworden en mijn opa’s en oma lijken niet te vereenzamen.

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.