Throwback: Prom in Amerika

Throwback: Prom in Amerika

Lange tijd droomde ik ervan om naar Amerika te gaan. In eerste instantie om een rondreis te maken, maar toen ik erachter kwam dat een jaar wonen aan de andere kant van de oceaan ook een optie was, wist ik het meteen. Dit wil ik ook! In het schooljaar 2013 – 2014 woonde ik voor 10 maanden in South Dakota en ging ik daar naar school. Ik was een senior (laatste jaar) op Waverly South Shore School in Waverly. Daar maakte ik veel typisch Amerikaanse activiteiten mee, zoals prom. Vandaag precies zes jaar geleden, oh boy de tijd vliegt! 

Bijna iedere typische high school film/serie bevat wel een scene waarbij de hoofdpersonen naar prom gaan. Ook in de realiteit is dit een belangrijk moment voor high school kids in Amerika. Er zijn scholen waar alleen de seniors naar het grote feest mogen gaan, maar op mijn school mochten ook alle juniors komen. Iedereen die ging mocht een date meenemen en dat mocht iemand van een andere school zijn of uit de eerste twee jaar van high school.

Zoektocht naar een date en een jurk

De twee belangrijkste ‘dingen’ voor prom zijn het vinden van een jurk én een promdate. Vooral het vinden van een date was voor mij een uitdaging omdat ik in de eerste periode van mijn high school year amper optrok met de jongens van school. De paar jongens waar ik wel eens mee sprak hadden al een date en ik was té verlegen om iemand te vragen die ik nog nooit gesproken had.
Uiteidelijk heeft mijn mom een docent van mijn vorige school gebeld en gevraagd of één van haar zoons (ze had er twee in de juiste leeftijd en een uitwisselingsstudent) met mij mee wilde en de oudste vond dit wel een goed plan. De ‘date’ was geregeld, nu moest ik nog een jurk vinden.
Op internet vond ik uiteindelijk een lichtroze jurk waarvan ik dacht: dit is dé jurk die ik wil hebben. Ik moet toegeven dat ik hem in het echt toch iets minder mooi vond, maar met wat aanpassingen (thanks mommy), was ik er toch wel heel blij mee.

The BIG day

In Amerika is prom één van de meest bijzondere dagen in het leven van een high school student. ‘s Ochtends vroeg zat ik al aan de keukentafel met krullers in mijn haren. Een goede vriendin van mijn gastgezin kwam mijn haar en make-up doen en dit duurde nogal lang. Mijn haar is heel zwaar dus krullen zetten is een uitdaging omdat alles binnen 10 minuten weer uitzakt. Gelukkig is het Alissa gelukt om mijn haar prachtig op te steken. Al heeft ze hier een uur of vijf voor nodig gehad.  Op het moment dat mijn date de keuken binnen kwam lopen zat ik nog in mijn spijkerbroek aan de keukentafel, oops.
Gelukkig was ik uiteindelijk ruim optijd klaar en had ik mijn jurk aan toen mijn vriendinnen langs kwamen om foto’s te maken. Met z’n zessen zijn we gaan eten in een restaurant in de buurt en ook daar maakten we heel wat foto’s. (Die ik helaas niet meer heb omdat mijn harde schijf gecrasht is).

Met mijn (gast)ouders en mijn prom date

Grand march

In de mid-west is het gebruikelijk om prom te beginnen met grand march. Alle familieleden, vrienden en schoolgenoten die niet tijdens de dance aanwezig mogen zijn verzamelen zich in de gym van de school. Tijdens de grand march lopen de leerlingen samen met hun date een rondje door de gym om hun mooie outfits te laten zien. Dit is ook het moment waarop iedereen foto’s kan maken van alle koppels Ik moet zeggen dat het mij een heel dubbel gevoel gaf, aan de ene kant was het heel ongemakkelijk en was ik doodsbang om te vallen. Aan de andere kant vond ik het ook super leuk en was het bijzonder om van alle kanten mensen je naam te horen roepen en te posteren voor alle camera’s. Dit was zeker een besef momentje waarop ik realiseerde hoe bijzonder het was om hier als Nederlandse tiener het Amerikaanse leven te ervaren.
Na een serieuze ronde, was het tijd voor een aantal gekke rondjes waarbij iedereen grappige dingen bedacht. Zo liep ik samen met een vriendin een rondje terwijl we de jasjes van onze dates droegen en zij liepen rond met onze bloemen.
Na de grand march werd de dans geopend met een vader-dochter/moeder-zoon dans om vervolgens iedereen de gym uit te zetten. Alleen de juniors en seniors mochten blijven.

De gym volledig in het thema van 2014: Neon

Prom

The dance

Opvallend aan de ‘dance’ vond ik het feit dat iedereen zich al vrij snel ging omkleden. Klasgenoten die na tien minuten al in hun joggingsbroek door de gym dansten, ik vond het heel bijzonder. Als ik mij het goed herinner, was ik één van de laatste die zich is gaan omkleden.
Tijdens de dance zijn veel mensen aan het dansen, maar er kan ook uitgebreid gegeten worden. Er stonden walking taco’s, veel zoute/zoute snacks en heel wat frisdrank. Dit kon je onbeperkt pakken, dus ideaal als je even pauze wilt nemen van het dansen.
Ik had verwacht dat we de hele nacht zouden dansen, maar niets bleek minder waar. Er is namelijk ook zoiets als after prom.

After prom

After prom op mijn school bestond uit drie onderdelen. We begonnen met een hypnotiseur, die meerdere schoolgenoten onder hypnose bracht. Ze lieten deze jongeren de meest bijzondere dingen doen. Zo werd hen verteld dat ze op het strand lagen, waarbij één van de jongens zijn t-shirt uittrok en rende iemand anders huilend naar zijn moeder, die als vrijwilliger aanwezig was, omdat hij op dat moment geloofde dat ze elkaar jaren niet gezien hadden. Ik heb echt ontzettend gelachten tijdens de hele show.
Het tweede deel vond plaats in Watertown, (20 minuten met de bus), waar we met z’n allen gingen lasergamen.
Uiteindelijk waren we rond vijf uur ‘s ochtends weer terug op school waar we nog een loterij hadden en ik naar huis ging met $100.
Samen met klasgenoten ben ik nog ergens gaan ontbijten om rond een uur of 7 ‘s ochtends weer thuis te komen en uitgeput in slaap te vallen.
Prom was absoluut één van de meest bijzondere dingen die ik heb meegemaakt tijdens mijn high school year.

 

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.