Parijs tip: beklim de Montparnasse toren

Tour de Montparnasse

Parijs is de stad van de Eiffeltoren, Sacre coeur en de Arc de triomphe. Allemaal bekende bouwerken die je kunt beklimmen. Het enige nadeel: wanneer je bovenop de Eiffeltoren staat, kun je de Eiffeltoren zelf niet zien. Daarom stond het beklimmen van de Montparnasse toren al een tijdje op mijn lijst, simpelweg omdat het uitzicht vanaf de enige wolkenkrabber in het centrum van Parijs erg indrukwekkend schijnt de zijn. Vlak voor Kerstmis nam mijn vriend me mee naar het observatiedek van deze 210 meter hoge toren, een vervroegd kerstcadeautje :).

In tegenstelling tot veel grote wereldsteden, is Parijs een vrij lage stad. Het is geen New York met hoge wolkenkrabbers en ook in Azië kom je veel meer hoogbouw tegen dan in de Franse hoofdstad. In 1853 gaf Napoleon III, de neef van Napoleon Bonaparte, de opdracht aan baron Haussmann voor grootschalige renovaties in de stad Parijs. Het is deze baron die de brede boulevards in de stad aanlegde en de bekende Haussmann gebouwen liet bouwen. Dit zijn de ’typisch Parijse’ gebouwen die je overal in de stad tegenkomt. De gebouwen moesten voldoen aan een aantal strenge regels, zo tellen ze maar zeven verdiepingen, hadden alleen de tweede en vijfde verdieping een balkon en moest de rest het doen met een ‘Frans balkon’. Doordat de regels rondom de bouw van hoge gebouwen in die tijd zo streng was, is Parijs een vrij lage stad. Voor de echte wolkenkrabbers moet je naar La Defense, het business centrum van de stad, daar vind je onder andere het hoogste gebouw van de stad, Tour one.

Lelijkste gebouw ter wereld

Die hoge toren in het midden van het centrum van Parijs is voor veel mensen een doorn in het oog. Het is dan ook niet voor niks dat inwoners en toeristen in 2008 massaal stemde voor de poll van Virtual Tourist, waar het lelijkste gebouw ter wereld werd gekozen. Tour Montparnasse eindigde als tweede, net achter het gemeentehuis van Boston.

De Montparnasse toren werd gebouwd in het jaar 1969 en het gebouw werd opgeleverd in 1973. De toren telt 58 verdiepingen en het dak wordt meegeteld als nummer 59. Het merendeel van de verdiepingen (54) worden gebruikt als kantoor en de anderen zijn voor toeristen en het restaurant wat op de 56ste verdieping is. Samen met mijn vriend bezocht ik het obstervatiedeck op het dak en de 58ste verdieping waar je vanaf binnen van het prachtige uitzicht kunt genieten, wat vooral op koude winterdagen erg fijn is.

View from tour Montparnasse

Het uitzicht

De Montparnasse toren staat midden in het centrum van Parijs, in het vijftiende arrondisement en in het hart van de wijk Montparnasse. Doordat de toren midden in de stad staat en ook nog eens de enige wolkenkrabber in het centrum, kun je ontzettend ver om je heen kijken. Je kunt het gehele centrum bewonderen vanaf grote hoogte en alle bekende ‘hotspots’ zijn duidelijk te zien. De toren staat in een rechte lijn met de Eiffeltoren, heeft goed zicht op Invalides, la Defense, het Pantheon en de Notre Dame. Op het observatie deck staan genoeg informatiebordjes om te zien waar elk bekend gebouw staat. Persoonlijk was ik erg onder de indruk van het kerkhof van Montparnasse, wat vlak naast de toren ligt. Het is heel duidelijk te zien en vooral in het donker is het nogal een opmerkelijk beeld. De hele stad is verlicht met lampjes, maar het kerkhof is een groot zwart vlak. Nogal een groot contrast.

Zelf de toren beklimmen?

Ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je zelf de Tour Montparnasse bekimmen? Dan kun je hier je tickets kopen en alle informatie vinden over de openingstijden. Ik raad je absoluut aan om je tickets vast online te kopen, want dan kun je bij aankomst meteen doorlopen naar de lift. De dag waarop wij de toren beklommen was erg rustig en we hebben niet hoeven wachten voor de lift omhoog of naar beneden. Het kan natuurlijk zijn dat jij op een drukkere dag gaat, maar één ding is zeker: het is een stuk rustiger dan bij de Eiffeltoren.
Ik raad je aan om iets voor zonsondergang naar boven te gaan. Dan heb je uitzicht van Paris by day én Paris by night.

 

Video

Heb je nog niet genoeg van het uitzicht vanaf de Tour Montparnasse, of kijk je liever naar een video in plaats van een blogpost? Bekijk dan onderstaande video die ik maakte van ons bezoek aan de Tour Montparnasse. (En vergeet niet te abonneren op mijn Youtube kanaal!)

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. januari 5, 2020 / 10:21

  Ook mijn ouders zijn in de week van kerst naar Parijs geweest. De Eiffeltoren vonden ze natuurlijk mooi, maar percies zoals je schrijft, je bekijkt hem het best van veraf.Hun foto’s vanaf de Montparnasse zijn het mooits!

  • Merel
   Auteur
   januari 6, 2020 / 19:55

   Wat leuk dat je ouders ook de Montparnasse toren hebben beklommen, hopelijk hebben ze ervan genoten!

 2. januari 7, 2020 / 09:17

  Mooi uitzicht! Ik ben nog nooit in Parijs geweest haha

 3. januari 7, 2020 / 09:46

  Vroeger wel eens in parijs geweest maar alleen bij disney. Wie weet ooit nog eens de stad bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.